Amnestie pokračuje: zastavena miliardová kauza, v níž figuroval Klausův známý

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Druhý článek amnestie vyhlášené prezidentem Klausem se dotkl další velké hospodářské kauzy. Plzeňský krajský soud zastavil stíhání v případu údajného vytunelování chomutovských válcoven. Ve více než deset let trvající kauze bylo obžalováno pět bývalých manažerů Válcoven trub Chomutov a podnikatel Petr Lukeš, který je známým Václava Klause a jehož firma dříve sponzorovala ODS.

Případ chomutovských válcoven je označován za jednu z nejdéle se vlekoucích hospodářských kauz v zemi. Případ tedy splňuje podmínku amnestie, protože nebyl pravomocně skončen do osmi let od zahájení. „Byl na něj aplikován článek II amnestie, bylo zastaveno trestní stíhání,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Policie obvinila před deseti lety manažery válcoven a Lukeše, bývalého šéfa skupiny Cimex, z poškozování věřitele se škodou 4,5 miliardy korun. Trestného činu se prý dopustili tím, že převedli majetek zadlužené firmy VT DIOSS Chomutov a tří dceřiných firem na nově založenou společnost Válcovny trub Chomutov, za což nezaplatili hotovostí, ale směnkami, uvedly Lidovky.cz.

Podle serveru Česká pozice by ale bývalý šéf skupiny Cimex, která v tuzemsku vlastní mimo jiné největší hotelovou síť Orea Hotels, ze zastavení stíhání ani nemusel mít velkou radost. Chtěl prý u soudu očistit své jméno. Krajský soud v Plzni ho v minulosti už dvakrát zprostil obžaloby.

Mezi další velké hospodářské akuzy, jejichž aktéry již amnestie osvobodila, patří kauzy vytunelované společnosti H-System a soudce Jiřího Berky, který je stíhaný za zmanipulované konkurzy. Berka by se dokonce mohl vrátit i na post soudce a ještě dostat náhradu ušlé mzdy ve výši pěti milionů korun. Státní zastupitelství proti amnestování Berky už podalo stížnost.

Amnestie nejspíše pomůže i obžalovaným v kauze tunelu fondu Trend, který byl se škodou 1,4 miliardy, jedním z největších případů svého druhu v Česku. Jeden z manažerů fondu, Miroslav Vlastník, který se dlouhodobě skrýval v zahraničí, se v Česku nechal zatknout až krátce před Vánoci. Kdyby nebyl do Nového roku dopaden, amnestie by se na něj nevztahovala.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Velké kauzy, kterých se dotkl článek II amnestie: