ANO navrhlo na ministra dopravy exmanažera Středočeského kraje Čiháka

Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy Zdroj: Rasch Jan/Euro

Kandidátem hnutí ANO na post ministra dopravy je bývalý vedoucí odboru dopravy Středočeského kraje z Rathovy éry Pavel Čihák. Ten nominaci potvrdil s tím, že pokud ANO resort získá, rozhodne poslanecký klub mezi třemi kandidáty. Kromě Čiháka jde ještě o poslance Martina Kolovratníka a Richarda Brabce.

„Jsme tam tři technicky zaměření, kteří jsme nominováni na post (ministra dopravy). Když bych to shrnul, já jsem jednička, Kolovratník dvojka a pan Brabec trojka,“ uvedl Čihák.

Jednání mezi stranami vznikající koalice o rozdělení ministerských postů by se podle něj měly uskutečnit o víkendu, na základě těchto dohod pak o definitivním obsazení postu šéfa dopravního resortu rozhodne poslanecký klub ANO, dodal.

To, že dopravní resort má dostat právě ANO, vyplývá podle informací ČTK z posledního návrhu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky.

Čihák v minulosti působil v řadě profesí včetně ředitele závodu ve stavební firmě Stavby silnic a železnic, která se v roce 2009 přejmenovala a v současnosti působí jako Eurovia CS.

V letech 2009 až 2010 šéfoval Správě a údržbě silnic v Kladně. Od roku 2008 vedl odbor dopravy Středočeského kraje, později byl pověřen řízením Krajské správy a údržby silnic. V červnu 2012 ho kvůli korupční kauze exhejtmana Davida Ratha propustil náměstek Robin Povšík, část zaměstnanců proti tomuto kroku protestovala.