Ano pro Remka a Klausovou. Rusnok souhlasí se Zemanovým návrhem velvyslanců

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Prezident Miloš Zeman zřejmě prosadí své kandidáty na velvyslanecké posty. Rusnok řekl v rozhovoru pro Radiožurnál, že s návrhy prezidenta souhlasí. Zeman na místo velvyslankyně v Bratislavě prosazuje Livii Klausovou. Jako velvyslance v Moskvě by rád viděl europoslance za KSČM Vladimíra Remka.

„Já s těmito návrhy problém nemám, já myslím, že jsou to naopak návrhy pozitivní, které mohou České republice v obou těchto zemích pomoci,“ řekl Rusnok. Kvůli Klausové a Remkovise Zeman dostal do konfliktu s dosavadním šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem, který tyto kandidáty odmítal. Výměna velvyslanců se proto zastavila, což práci ministerstva zahraničí značně komplikuje.

Jak Rusnok také uvedl, dnes má naplánovaná setkání s adepty na ministry své vlady. Dnes se setká například s Janem Kohoutem, kterého by rád viděl na postu ministra zahraničí. „Já mu tu nabídku rozhodně učiním,“ potvrdil nový premiér. Dodal, že se setká i s dalšími adepty, jména však neuvedl. Už v úterý oznámil, že novým ministrem vnitra by měl být Martin Pecina, který tento post zastával ve vládě Jana Fischera. Pecina to již včera potvrdil.

Rusnok se vyjádřil také k výrokům, že nová vláda bude vládou „přátel prezidenta Zemana“. Prohlásil, že mu toto označení nevadí. „Víte, je lepší, když vládnou přátelé a lidé, kteří jsou schopni se i lidsky domlouvat, než když vládnou lidé, kteří mají mezi sebou velmi podivné vztahy a nechávají se sledovat a špehovat,“ prohlásil.