Armáda by měla mít za deset let až 24 tisíc vojáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Počet vojáků české armády by se měl do deseti let zvýšit z nynějších 16600 na nejméně 24 tisíc, tvrdí aktuální vydání deníku Dnes s odvoláním na návrh koncepce rozvoje armády do roku 2025. K nim by mělo být ještě 5000 aktivních záložníků, vycvičených a připravených vojákům kdykoli pomoci.

„U profíků je dokonce možné, že by jich bylo více, i 27 tisíc, ale stále se ještě dohadujeme o tom nejdůležitějším, což je filozofie armády, její zaměření,“ řekl deníku ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj o materiálu hovoří s experty a „pokud bude koncepce dobrá, není nereálné, že ji do června schválíme“.

List připomíná, že vládní koalice se již dříve shodla na postupném zvyšování podílu výdajů na obranu z loňských 0,96 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 1,4 procenta HDP v roce 2020. Místo loňských výdajů ve výši 41 miliard by tak měl stát v roce 2020 na obranu vynaložit 71,5 miliardy korun. „Za desítky miliard, které by v následujících letech do rozpočtu obrany přitekly, by armáda financovala nábor nových vojáků z povolání, platila jejich výcvik a mzdy. Největší díl by však šel na nákupy nové techniky,“ tvrdí deník.