Armáda nedostane včas nové uniformy. Textilka obviňuje úřady

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar Zdroj: ctk/ap

Česká armáda nedostane včas nové uniformy. Firma Blažek je do konce listopadu nestihne dodat, protože prý české úřady nezajistily potřebnou kontrolu kvality. Řekli to zástupci společnosti. Ministerstvo obrany jakékoli pochybení odmítá. Armáda bude muset i nadále s letními uniformami šetřit, ve skladech již totiž některé velikosti zcela chybí.

Podle Lidových novin, firma Blažek měla armádě dodat 52 tisíc letních uniforem za 36 milionů korun. Potřebnou látku nechala utkat v jihokorejské továrně. Podmínkou tendru byla kontrola jakosti látky během výroby. Zajistit ji měl Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti. „Ani za půl roku se bohužel nepodařilo českým orgánům vysvětlit korejské straně, jak by měla taková průběžná kontrola vypadat a jak by měly korejské zkušebny materiál otestovat na Český obranný standard,“ uvedl předseda představenstva firmy Ladislav Blažek.

Ministerstvo obrany s vyjádřením firmy nesouhlasí. „Ministerstvo obrany se ohrazuje proti účelové interpretaci vzniklé situace ze strany společnosti Blažek,“ sdělil mluvčí resortu Petr Medek. „Spolupráci s korejským úřadem lze naopak z pohledu ministerstva hodnotit jako nadstandardní. V současné době si nejsme vědomi jakéhokoliv svého podílu na možném prodlení s dodávkou stejnokrojů 95 letních,“ dodal. Řešení situace vidí „v konstruktivním jednání obou stran a nikoli v mediální konfrontaci“.

Komplot konkurence

Firma Blažek každopádně není podle svého šéfa schopna dodávkám dostát, vyrobit by uniformy dokázala nejdříve v první polovině příštího roku. S Národním úřadem pro vyzbrojování, který zakázku vypsal, proto její zástupci v úterý jednali. Nabídli mu, aby byl termín o několik měsíců odsunut. Kvůli tomu by se ale musely změnit zadávací podmínky, což by mohly napadnout konkurenční firmy. Podle ministerstva existují „možnosti, jak zajistit dodávky v případě urgentní potřeby“.

Společnost Blažek z problémů obviňuje konkurenci, která ji prý u úřadů „neoprávněně osočuje“ a připravila „soutěžní komplot“. Firma proto zvažuje právní kroky. Zastavení dodávek není dobrá zpráva pro vojáky, kteří již dlouhodobě musí své uniformy šetřit a často si je musí sami zašívat. Armádním skladům totiž podle Růžičkové některé z velikostí již došly. Dodávky se nepodařilo z různých důvodů již několik let uskutečnit.

3000 souprav

„Pokud by nebyly dodávky splněny v požadovaných termínech, musely bychom u těchto druhů uniforem pokračovat v regulačních opatřeních,“ řekla Růžičková. To by znamenalo, že by nové uniformy dostávali pouze nováčci nebo vojáci odjíždějící do mise. „Naštěstí zbývající část dodávek polních uniforem vzor 95 běží podle plánu,“ dodala Růžičková k zakázce na zimní uniformy.

Armáda má v současné době ve skladech 3000 souprav polních letních stejnokrojů s béžovým potiskem, které jsou používány v misích. Chybí ale některé velikosti. Podobná situace je u letních maskáčů se zeleným potiskem. Obrana již v červnu vypsala další velkou zakázku na dodávku uniforem za zhruba 200 milionů korun. Vítězové těchto zakázek zatím vybráni nebyli.

Zbrojím, zbrojíš, zbrojíme