Asociace energetických auditorů ohýbá trh, tvrdí ÚOHS

ÚOHS

ÚOHS Zdroj: CTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezírá Asociaci energetických auditorů z porušení pravidel hospodářské soutěže, jež mohlo ovlivnit ceny na trhu. Vede s ní správní řízení, asociaci tak hrozí v krajním případě pokuta v řádu stovek tisíc korun. Vyplývá to z informací, které ÚOHS zveřejnil na odborné konferenci v Brně.

Antimonopolnímu úřadu vadí některá ustanovení profesního a etického řádu asociace a honorářového řádu. Konkrétně jde o ustanovení o cenách. Například honorářový řád obsahuje pokyny pro výpočet honoráře energetického auditora.

Řízení je ve fázi sdělení výhrad. ÚOHS asociaci vytýká jednání, jehož cílem údajně mohlo být ovlivnění cen na trhu. Podle úřadu jsou na trhu i další profesní spolky, Asociace energetických auditorů ale reprezentuje zhruba polovinu specialistů v ČR.

Asociace byla založena v roce 1997. Sdružuje specialisty, kteří vypracovávají energetické audity, posudky, průkazy energetické náročnosti, kontrolují účinnost kotlů a tepelných rozvodů nebo klimatizačních systémů.

Kontrolou chování profesních asociací, sdružení a komor se ÚOHS zabývá dlouhodobě. Jejich činnost podle předsedy úřadu Petra Rafaje ovlivňuje soutěžní vztahy na trhu. „Při koncipování profesních řádů či statutů si (asociace) mnohdy neuvědomují, že zájmy profese se nemusejí nutně shodovat se zájmy spotřebitelů, a dostávají se pak do konfliktu se soutěžním právem,“ uvedl Rafaj.