Audit EU na školství: Hrozí, že Česko přijde o stamiliony

Zdroj: ctk

České republice hrozí, že přijde o stamiliony korun z evropského operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inspektoři z EU při květnové kontrole tuzemských projektů, které z programu získaly dotace, našli chyby. Stát bude mít po zaslání českého znění dopisu s výtkami EU dva měsíce na to, aby kritiku vyvrátil.

Jak uvádí dnešní Lidové noviny (LN), program spravuje ministerstvo školství. „Pozastavení plateb zatím neočekáváme,“ řekla náměstkyně ministra školství Petra Bartáková.

„Audit EU také konstatoval, že v poslední době dochází ke zlepšení,“ uvedlo ministerstvo s připomínkou, že v protokolu, který řídicí orgán operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost obdržel na přelomu července a srpna, auditoři systémové nedostatky v řízení tohoto operačního programu nezmiňují.

Chtějí snížit chybovost

Brusel hodnotil šest klíčových kritérií. Jedno z nich bylo ohodnoceno známkou 1, další čtyři známkou 2 a jen jedno kritérium bylo označeno stupněm 3, protože v něm chybovost přesáhla dvě procenta. „V reakci na audit budeme usilovat tuto chybovost snížit,“ uvedlo ministerstvo s tím, že celkově chybovost je podle nich nízká, 1,69 procenta.

Nejmenovaný, ale podle LN „věci znalý“ zdroj uvedl, že Evropská komise sice formálně platby ještě nezastavila, ale poloformálně se počítá s tím, že už tam Češi nemají k proplacení nic posílat“. „Je otázka, jestli do konce roku z Bruselu ještě nějaké peníze přijdou,“ míní tento zdroj.

Překážel jim audit

Auditoři měli výtky k fungování řídícího a kontrolního systému ministerstva školství. Ministerstvu podle LN před několika dny poslali dopis, „kritický náčrt auditní zprávy“, v němž píšou, že program Vzdělávání pro konkurenceschopnost funguje jen částečně a vyžaduje zlepšení. Zkontrolovali 50 projektů, které ve středních Čechách a na jižní Moravě získaly dotace z programu. „Narazili na chyby i neuznatelné výdaje. Výtky měli k plagovaným učebnicím za 216 tisíc korun, k cestě akademiků do Bangkoku za 102 tisíc korun (mimo dny avizované konference), ale i k platům ministerských pracovníků,“ píšou LN.

V uvedeném operačním programu je zhruba 51 miliard korun. Do konce programového období zbývá podle aktuální vládní analýzy dočerpat 21 miliard - ovšem včetně již přislíbených a vyhlášených výzev. Očekávané „nevytěžení“ tak podle LN činí 2,5 miliardy.