Babiš by měl vést středočeskou kandidátku. Utká se s Rakušanem a se Skopečkem

ANO ve středních Čechách povede do sněmovních voleb předseda hnutí a premiér Andrej Babiš.

ANO ve středních Čechách povede do sněmovních voleb předseda hnutí a premiér Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

O jedničce na kandidátce rozhodl sněm krajské organizace v Lysé nad Labem, který zároveň zvolil novou krajskou předsedkyní středočeskou a nymburskou zastupitelku Adrienu Gabrielovou.
Babiš byl v čele středočeské kandidátky ANO i při minulých volbách před čtyřmi lety.
3
Fotogalerie

ANO ve středních Čechách povede do sněmovních voleb předseda hnutí a premiér Andrej Babiš. Rozhodl o tom sněm krajské organizace v Lysé nad Labem, který zároveň zvolil novou krajskou předsedkyní středočeskou a nymburskou zastupitelku Adrienu Gabrielovou. Kandidátku ale ještě musí potvrdit celostátní výbor. Stále tak není vyloučena jeho kandidatura v Ústeckém kraji, řekla Gabrielová.

Babiš byl v čele středočeské kandidátky ANO i při minulých volbách před čtyřmi lety. Letos se utká například s lídrem ODS Janem Skopečkem, který povede koaliční kandidátku Spolu, nebo předsedou STAN Vítem Rakušanem, jenž bude v kraji volební jedničkou STAN a Pirátů. V médiích se spekulovalo o tom, že by Babiš mohl kandidovat v Ústeckém kraji proti šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi.

"Ve středních Čechách jsem kandidoval 2013 i 2017, takže je to logický návrh," uvedl Babiš. Dodal, že rozhoduje celostátní výbor hnutí. V roce 2013 Babiš kandidoval na prvním místě pražské kandidátky, za středočeskou byl zvolen o čtyři roky později.

Bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová už dříve avizovala, že na sněmu nebude obhajovat funkci krajské předsedkyně ANO. Téměř po osmi letech podle ní nastal čas na změnu. Nadále je oblastní předsedkyní v Benešově a celostátní místopředsedkyní ANO. Kromě toho působí i jako krajská a benešovská zastupitelka.

Pokorné Jermanové se v loňských krajských volbách nepodařilo obhájit hejtmanské křeslo. Krajskou vládu ANO a ČSSD podporovanou komunisty vystřídala koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců a hejtmankou se stala Petra Pecková (STAN). Pokorná Jermanová krátce po volbách oznámila, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou a kromě působení v krajské opozici chce dál pracovat pro hnutí.