Babiš chce celkový audit ambasád. Zaorálek varuje před jejich rušením

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministerstvo zahraničí by mělo udělat celkovou revizi velvyslanectví a obchodních zastoupení, aby přesně vědělo, která potřebuje a která nikoliv. Mělo by také připravit audit svých nemovitostí. Na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je připraven se s Babišem bavit o efektivitě ambasád, na snižování jejich počtu podle něj ale není příhodná doba, řekl.

U nemovitostí podle Babiše někdy panuje přesvědčení, že znamenají jen peníze, ale zapomíná se na to, že nezřídka jsou na ně vysoké náklady. Zmínil třeba areál zámku Štiřín, který podle něj ministerstvo zahraničí určitě nepotřebuje. Diplomacie zatím audit nemovitostí nechystá, podle Zaorálka už dělá audit majetku.

Babiš vyjádřil také přesvědčení, že u různých zastoupení Česka v zahraničí, ať už jde o česká centra, střediska CzechInvest, CzechTrade nebo CzechTourism by se dala více využít součinnost. „Evidentně jednotlivé resorty prosazují svoje zastoupení a nejsou tam ty synergie,“ řekl po svém vystoupení veřejnoprávním médiím.

„Jedná se spíše o otázku synergie těch velvyslanectví a efektivity činnosti z hlediska toho, kdo na nich působí,“ řekl Zaorálek v Lucemburku, kde se účastnil jednání ministrů zahraničí EU. „Rozumím tomu, že je možné bavit se o té efektivitě,“ doplnil. „Věřím, že nepůjde o debatu o nějakém snižování nebo redukování počtu velvyslanectví,“ poznamenal.

Za výrazný problém považuje Babiš nedostatek pracovních sil v některých oborech. Pro zahraniční dělníky kvůli potížím se získáním víz může být složité začít pracovat v Česku

S ministrem financí se prý shoduje, že současná síť českých zastoupení ve světě je cenným nástrojem pro Českou republiku. „Zvlášť nyní, když potřebujeme pomocí ekonomické diplomacie posílit tok investic a pomoci exportu České republiky. Nemyslím si, že je zrovna teď čas debatovat o tom, že bychom tu síť měli nějak zásadně redukovat,“ soudí Zaorálek.

„Budeme pracovat na tom, tak jak říkal místopředseda vlády pan Babiš, aby ta zastoupení státu v zahraničí byla jedním týmem, aby pracovala společně a aby počet odpovídal tomu, jaké příležitosti v těch teritoriích máme,“ řekl dnes novinářům náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Ekonomická diplomacie prý funguje

Model, který je v současné době nastaven v ekonomické diplomacii, podle něj funguje dobře. Příznivě prý také vyznívá hodnocení ekonomických diplomatů. Většina je jich hodnocena dobře nebo velmi dobře. „Těch ambasád, kde jsou nějaké problémy, je minimálně,“ uvedl Tlapa.

Za výrazný problém považuje Babiš nedostatek pracovních sil v některých oborech. Pro zahraniční dělníky kvůli potížím se získáním víz může být složité začít pracovat v Česku. „Je to skutečně velký problém, protože nezaměstnanost u nás klesá a my skutečně nemáme v nabídce ty profese, které potřebujeme,“ podotkl.

Potenciál dalšího růstu Babiš vidí mimo jiné v oblasti cestovního ruchu. ČSA podle něj „někdo zničil“ a dnes už do řady destinací nelétá. Jedná se podle něj ale se společností Delta Airlines o otevření linky Praha - Chicago. Za zvážení by podle něj stálo i spojení Praha - Casablanca.