Babiš dorazil za Zemanem. Prezident si zve kandidáty do vlády

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman zahájil sérii rozhovorů s ministerskými kandidáty. Jako první zamířil na Pražský hrad lídr hnutí ANO a pravděpodobný ministr financí Andrej Babiš. Ten Zemanovi přivezl i pozornost v podobě dárkového koše plného uzenin.

Babišovo jmenování Zeman podmínil tím, že ve Sněmovně projde prvním čtením služební zákon. Během dneška se na Hradě objeví i dalších šest ministerských kandidátů. Zatímco ostatní budou se Zemanem mluvit hodinu, na Babiše si prezident vyhradil hodinu a půl. „K prezidentovi samozřejmě nejedu s prázdnou, ale vezu mu koš Kosteleckých uzenin. Musím si také dělat reklamu,“ prohlásil kandidát na ministra financí.

Po Babišovi se u hlavy státu vystřídají šéf lidovců Pavel Bělobrádek (vicepremiér pro vědu a výzkum), Milan Chovanec (ČSSD, vnitro), Martin Stropnický (ANO, obrana), Marian Jurečka (KDU-ČSL, zemědělství), Svatopluk Němeček (ČSSD, zdravotnictví) a Antonín Prachař (ANO, doprava).

Zeman tvrdí, že nemá podle ústavy povinnost jmenovat jakéhokoliv kandidáta, kterého mu premiér navrhne. Odkazuje se při tom na komentář k ústavě z roku 1997 a stanovisko ředitele Ústavu státu a práva Jana Bárty. Podle budoucího premiéra Bohuslava Sobotky ale většina ústavních právníků říká něco jiného. „Nemám žádné relevantní signály, že by pan prezident nechtěl některého ze členů vlády jmenovat,“ řekl ale po pondělním jednání na Hradě Sobotka. Zeman podle něj potvrdil, že je připraven jmenovat vládu do konce ledna.

Sobotka už před časem prohlásil, že pokud by prezident Miloš Zeman odmítl některého kandidáta na ministra, resort by dočasně vedl sám z pozice premiéra.

Koalice už má všech 111 podpisů
Koaliční dohodu podepsali všichni poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Svůj podpis připojil i poslední zástupce lidovců. Novinářům to dnes bez bližších podrobností řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka. Koalice chtěla mít všech 111 podpisů do úterka.
Jurečka už v úterý řekl, že více lidoveckých poslanců mělo výhrady, týkaly se například programu v oblasti zdravotnictví. Na klubu se poslanci podle Jurečky dohodli, že připomínky budou zohledněny v programovém prohlášení vlády. Šéfové koalice dohodu podepsali 6. ledna.