Babiš jednal s komisařkou Cretsuovou o čerpání evropských fondů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Evropská komise nebude podle názoru českého vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše zaujímat žádné stanovisko k auditní zprávě o českém monitorovacím systému fondů EU. Babiš to prohlásil po svém jednání s eurokomisařkou pro regionální rozvoj Corinou Cretsuovou. Zdůraznil, že monitorovací systém MS2014+ není pro české čerpání evropských peněz problémem.

Babiš eurokomisařce sdělil, že auditem se bude zabývat český Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) i česká finanční správa. „Vzala to na vědomí,“ poznamenal ministr financí.

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro období 2014-2020, který nahrazuje dosavadní tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém, je pro čerpání peněz z fondů EU klíčový. Právě prostřednictvím něj řídicí orgány jednotlivých operačních programů vyhlašují výzvy k předkládání žádostí a přijímání konkrétních projektů. Česko má dnešním dnem komisí schválené už čtyři programy.

Sporný audit

S auditem, jehož výsledky se zabývá také protikorupční policie, nesouhlasí ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho šéfka Karla Šlechtová jej má za neprofesionální, úřad podle ní neměl možnost vypořádat své připomínky. Ministryni vadí, že místo toho byla auditní zpráva jejímu úřadu předložena náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem jako finální. Audit poukazuje na možná podezření z podvodu, kartelové dohody a porušení zákona o veřejných zakázkách.

Babiš odmítl interpretaci sporu jako konfliktu mezi svými podřízenými a ministerstvem, které vede jeho stranická kolegyně z hnutí ANO. „Auditní orgán je úkolován Evropskou komisí. Ta poslala auditní orgán, který na ministerstvu má na starosti pan Wagenknecht, na kontrolu monitorovacího systému,“ uvedl vicepremiér. Je podle něj úkolem právě auditního orgánu, aby dohlížel na hospodárné nakládání s evropskými prostředky.

Vláda v dubnu rozhodla, že do vyjasnění situace bude systém financován ze státního rozpočtu, nikoli z prostředků EU. Dosud podle ministryně Šlechtové stál 590 milionů korun. EU, pokud se se závěry auditu ztotožní, v rámci takzvané korekce neproplatí 252 milionů korun. Česko bude podle Babiše chtít případně o této částce ještě vyjednávat.