Babiš poslal Němečka na psychiatrii, opozice už uvažuje o nedůvěře vládě

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dnes kritizoval média, která vlastní společnost Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Tvrdí, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Koaličního partnera s články nepřímo spojil. Babiš reagoval na sociální síti Twitter a doporučil Němečkovi nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Babišova slova vypovídají o jejich autorovi. Sejde se kvůli nim koalice.

„Pokud noviny našeho koaličního partnera prosazovaly zájem tohoto hnutí o resort zdravotnictví, tak jsem mlčel. Pokud o mně psaly mnohé zkreslené informace se záměrem mě poškodit, také jsem mlčel. Ale v okamžiku, kdy noviny našeho koaličního partnera a server iDnes otevřeně lžou a jako rukojmí si berou pacienty, tak jako ministr zdravotnictví a lékař už mlčet nemohu,“ řekl ministr Němeček v reakci na dnešní zprávu deníku Dnes a serveru iDnes.cz, která se týkala léčby kmenovými buňkami.

Ministr popřel informace deníku a serveru, podle kterých by ministerstvo zdravotnictví prosazovalo léčbu diabetiků nepovolenými kmenový buňkami.

Na dotaz, zda za tím vidí útok hnutí ANO, řekl, že nebude spekulovat. „Tak já můžu spekulovat, já spekulovat raději nebudu, ale je to prostě shodou okolností náhod, že v médiích vlastněných koaličním partnerem je spuštěna taková kampaň,“ poznamenal.

„Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu,“ uvedl na twitteru Babiš. Ministra zdravotnictví zároveň zkritizoval za údajně nevýhodné nákupy v ostravské fakultní nemocnici, kterou Němeček v minulosti vedl. „Ale rozumím tomu, že stavět dům v Čeladné je drahá záležitost,“ dodal Babiš s odkazem na Němečkovo bydliště.

Opozice bouří

Podle Sobotky by měl Babiš svá slova vysvětlit, klidně i před sněmovnou. Osobní útoky nejsou na místě, ministři musí spolupracovat, řekl premiér. Na otázku, zda jsou útoky Babišových médií cílené, odvětil, že na to je třeba se zeptat ministra financí.

Pravicová opozice hovoří kvůli sporu o mimořádné schůzi sněmovny. Uvažuje dokonce o hlasování o nedůvěře vládě. Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska takovou věc český Parlament v posledním čtvrtstoletí nezná. „Vaši ministři buď lžou, nebo kradou,“ řekl. Podle Kalouska by měli odejít Němeček, Babiš nebo oba.

„Myslíte si, že si česká politická kultura může dovolit, aby se jeden člen vlády takto vyjadřovat o druhém,“ tázal se předseda ODS Petr Fiala. Rovněž podle šéfa Úsvitu Tomia Okamury není možné záležitost zamést pod koberec.

Bělobrádek: Babišovy výroky o Němečkovi jsou nešťastné a nevhodné

„Babiš by měl svá obvinění prokázat,“ míní šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Ten kritizoval také článek na serveru iDnes.cz, který dnešní přestřelku spustil. „Já to považuji za nešťastné a nevhodné, protože pokud máme nějaké věcné spory, tak je máme řešit věcně. Osobní útoky a animozity podle mě nepatří, když už je někdo má, na veřejnost,“ řekl Bělobrádek ke slovům Babiše.

„Já jim radit nebudu. Myslím si, že se každý musí zabývat sám sebou. A myslím, že pokud se do toho pustili, tak musí taky vědět, že to může mít nějaké důsledky. Záleží na nich, jak se k tomu postaví,“ dodal ke střetu obou členů vlády.