Babiš vytáhne více peněz ze státních lesů, rozpočet si polepší o miliardu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Přesun pěti miliard korun mezi kapitolami návrhu státního rozpočtu na příští rok umožnilo zvýšení příjmů ze státního podniku Lesy ČR o miliardu korun, snížení odhadu výdajů na obsluhu státního dluhu a zpřesnění odhadu mandatorních výdajů. Uvedl to náměstek ministra financí Jan Gregor. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už nepředpokládá v návrhu rozpočtu velké změny, nicméně menší přesuny ještě připouští.

Ze státních podniků Lesy ČR a pivovaru Budvar tak rozpočet na příští rok získá 6,6 miliardy korun a z Řízení letového provozu 100 milionů korun.

Předsedové koaličních stran se v úterý dohodli na změnách v rozpočtu ve výši pěti miliard korun. Stovky milionů korun navíc dostanou ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí nebo zdravotnictví. Výdaje byly podle Gregora navýšeny i řadě dalších kapitol státního rozpočtu, částky jsou ovšem nižší. Plánovaný schodek 70 miliard korun se nemění.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že považuje rozpočet pro svůj resort po navýšení o 400 milionů korun, jak se na tom v úterý dohodlo vedení vládní koalice, za dostačující. Nově přidělené stamiliony budou stačit k nastartování projektových prací na rekonstrukce státních nemocnic, dodal.

MMR peníze nestačí

Spokojena ale není přes úterní navýšení kapitoly ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). V rozpočtu MMR podle ní chybí stále na příští rok 1,2 miliardy korun. Jde o peníze, které chce ministryně použít na dotační programy pro opravu silnic. O navýšení rozpočtu pro svůj resort bude Šlechtová dál usilovat na jednání vlády příští týden. „Trvám nadále na tom, že rozpočet ministerstva je podhodnocen v tuto chvíli o 1,2 miliardy korun,“ řekla. Na úterní schůzce předsedů stran vládní koalice k rozpočtu bylo MMR přiděleno sto milionů navíc, to je ale podle ministryně málo.

Vláda bude rozpočet schvalovat na svém zasedání 23. září. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů by měly být výdaje rozpočtu příští rok 1,249 bilionu korun a příjmy 1,179 bilionu korun. Ve čtvrtek bude o rozpočtu vláda jednat s odbory a zaměstnavateli. Sobotka už uvedl, že z jejich strany nepředpokládá žádná překvapení, k diskusi o menších změnách je nicméně připraven.