Babiš: Vývoj v Praze je pro mě překvapením, koalice by měla pokračovat

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Pro ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je vývoj v Praze překvapením. Pražská koalice, která se podle jejích některých členů v noci na dnešek de facto rozpadla, by podle něj měla pokračovat dál, i když v jiném personálním obsazení. Koalici ANO s TOP 09 na pražské radnici si neumí představit.

Zastupitelé hlavního města odvolali na nočním jednání z funkce čtyři z 11 radních. Odvoláni byli náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Pro jejich odvolání přitom hlasovali i někteří členové koalice. Předseda SZ Ondřej Mirovský sdělil, že odvolání Stropnického považuje za nehorázný způsob vypovězení koaliční smlouvy.

„Já jsem překvapen, protože jsem o tom nebyl informován,“ reagoval na vývoj Babiš. K nočním událostem podle něj došlo spontánně, mohly za tím stát momentální averze, míní. „Samozřejmě, pokud jednou jdeme do koalice, tak bychom je neměli asi střídat,“ řekl. „Já si nemyslím, že je důvod měnit tu koalici. Tam samozřejmě byl určitý problém s osobou pana Stropnického,“ konstatoval.

Koalice podle něj nyní musí najít cestu k dohodě. „Neumím si představit nějakou koalici za nás s nějakými opozičními stranami,“ uvedl k dohadům, že by se ANO v Praze mohlo spojit s TOP 09. Tato strana pro něj představuje velmi negativní působení na radnici.