Babiš Zemanovi předloží navrhované ministry, mezi kandidáty bude i Poche

Andrej Babiš a Jan Hamáček se sešli po vyhlášení výsledků referenda ČSSD v Průhonicích. (16.6.2018)

Andrej Babiš a Jan Hamáček se sešli po vyhlášení výsledků referenda ČSSD v Průhonicích. (16.6.2018) Zdroj: Blesk / Alexander Malachovský

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v neděli informovat prezidenta Miloše Zemana o kandidátech ČSSD na ministry, patří mezi ně i europoslanec Miroslav Poche. Novinářům to po dnešní schůzce s Babišem řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. Babiš dnes dříve uvedl, že Pocheho na ministra zahraničí s ohledem na výhrady Zemana a KSČM nenavrhne. Hamáček řekl, že dnes s Babišem neřešil, zda později Pocheho navrhne, protože nyní ještě nepřišel čas na ústavní kroky a prezident má dostat pouze informaci o kandidátech. Poche přitom neuvažuje, že by kandidaturu vzdal.

Až Babiš sdělí Zemanovi jména ministrů, měl by se podle Hamáčka vytvořit prostor pro jejich schůzky s hlavou státu. "Premiér bude zítra (v neděli) informovat prezidenta o situaci, jací jsou kandidáti do případné vlády, a to jak za ANO, tak za sociální demokracii," uvedl Hamáček po zhruba hodinovém jednání s Babišem v Průhonicích. Pětice ministrů za ČSSD na tomto seznamu je shodná s tou, kterou schválilo nedávno stranické vedení, tedy včetně Pocheho.

Hamáček s Babišem prý neřešil, zda Pocheho později navrhne. "Nejsme u ústavních kroků. Zítra má být prezident informován o kandidátech," uvedl šéf ČSSD. Nechtěl předjímat možnou situaci, kdy by Babiš europoslance sociální demokracie do čela diplomacie nenominoval. "Předpokládám, že zítra (v neděli) zazní informace o kandidátech a že bude prostor, aby se kandidáti s prezidentem sešli," vysvětlil. Z ČSSD dříve zaznívalo, že by osobní schůzka mohla Zemana přesvědčit ke změně názoru.

Babiš dnes dopoledne řekl, že odmítáním Pocheho chce předejít ústavní krizi, protože europoslance odmítají KSČM i prezident Zeman. Kabinet s Pochem kvůli jejich postoji nemá cenu navrhovat, míní Babiš. "Prezident by ji ostatně odmítl i jmenovat," uvedl na svém facebookovém účtu Babiš.

Někteří sociální demokraté argumentovali v posledních dnech textem ústavy, podle které prezident jmenuje premiéra "a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády". Například místopředseda ČSSD Martin Netolický přišel s myšlenkou, aby Babiš navrhl Pocheho a v případě odmítavého postoje prezidenta podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu s tím, že hlava státu má povinnost návrhu premiéra vyhovět a ministry jmenovat.

Razantní odmítnutí
Prezident Zeman nikdy nejmenuje Pocheho ministrem zahraničí, uvedl jeho mluvčí na twitteru. Spor o Pocheho označil za nedůstojnou šarádu v režii ČSSD.