Babišovu mediální vlajkovou loď opouští po Čásenském i další novináři

Jaroslav Kmenta

Jaroslav Kmenta Zdroj: Ceska televize, reprofoto E15

Deník Dnes po odchodu šéfredaktora Roberta Čásenského opouští špičkoví čeští novináři. Z Dnes jako další odchází Jaroslav Kmenta. Autor několika knih o kmotru Františku Mrázkovi, který se intenzivně věnoval i politickému podnikateli Romanu Janouškovi a zveřejnil jeho odposlechy, se vůči novému majiteli vydavatelství Andreji Babišovi vymezil už při prvním setkání po oznámení koupě vydavatelství Mafra.

Kmenta se nyní, po oznámeném nástupu nové šéfredaktorky Sabiny Slonkové, rozhodl redakci, v níž léta pracoval, opustit úplně. „Problém je v osobě našeho majitele. Jako investigativní novinář nemohu pracovat pro politika, oligarchu Babiše. Chci si zachovat naprostou svobodu,“ komentoval stručně svůj odchod z deníku Dnes.

Kmenta ovšem není jediným elitním žurnalistou, který dává Babišovu médiu vale. K odchodu z redakce se rozhodla i Jana Klímová. Ta by měla podle informací týdeníku Euro posílit řady investigativců Respektu.

V mediální skupině Mafra dochází v posledních dnech k zásadním změnám ve vedení redakcí deníků Dnes a Lidové noviny. Šéfredaktor Lidových novin a člen představenstva vydavatelství Mafra Dalibor Balšínek po dohodě s vedením ve funkcích skončil minulý týden. Řízením redakce Lidových novin byl zatím pověřen jejich někdejší šéfredaktor Veselin Vačkov.

Nový šéfredaktor Lidových novin István Léko (zde na archivním snímku)Nový šéfredaktor Lidových novin István Léko (zde na archivním snímku) | Mlada fronta E15Budoucí šéfredaktor Lidových novin István Lékó

Od ledna bude šéfredaktorem LN István Lékó, který po odchodu z týdeníku Euro založil a vedl server Česká pozice. Po příchodu Léka bude Vačkov působit jako ředitel redakce LN. Stejný model zavádí Andrej Babiš i v deníku Dnes. Jeho vedením je zatím pověřen Jiří Kubík, který bude po příchodu Sabiny Slonkové ředitelem redakce Dnes.