Babišův náměstek míří do Lucemburku, bude kontrolovat rozpočet EU

Nominant do Evropského účetního dvora Jan Gregor

Nominant do Evropského účetního dvora Jan Gregor Zdroj: CTK

Česko by měl u Účetního dvora Evropské unie od příštího roku po šest let zastupovat současný náměstek ministra financí Jan Gregor, jeho nominaci schválila vláda. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tak zřejmě bude hledat nového náměstka pro sestavování rozpočtu.

Gregora ve funkci bude muset ještě schválit kontrolní výbor Evropského parlamentu. Pokud bude schválen, tak do funkce nastoupí od května 2016. Do té doby bude vykonávat funkci náměstka ministra financí. „Především bych rád poděkoval vládě za důvěru. Pevně věřím, že se mi v evropském Účetním dvoře podaří zúročit téměř dvacetileté zkušenosti z oblasti rozpočtu EU,“ uvedl Gregor.

Evropský účetní dvůr je nezávislým auditorním orgánem EU. Snaží se zlepšit způsob, jakým Evropská komise spravuje unijní rozpočet. O využívání finančních prostředků Evropské unie podává pravidelné zprávy. Provádí audit příjmů a výdajů EU, prověřuje osoby a organizace, které s prostředky Evropské unie hospodaří, vydává doporučení ve formě auditních zpráv.

Členy Účetního dvora jmenuje Evropská rada po konzultaci s kontrolním výborem parlamentu na funkční období šesti let s možností prodloužení. Členové si ze svého středu volí předsedu na funkční období tří let. Účetní dvůr je uspořádán do auditních skupin, které se nazývají senáty. Tyto skupiny připravují zprávy a stanoviska, které se po přijetí členy Účetního dvora zveřejňují.

Další náměstek pryč

Gregor tak bude patrně dalším náměstkem ministra Babiše, který úřad opustí. V červnu zbavil funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu a jako „trafiku bez kompetencí“ odmítl pozici politického náměstka, kterou mu Babiš nabídl. V květnu skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR.

Funkci náměstka rovněž dále nebude vykonávat Simona Hornochová, která se nepřihlásila do výběrového řízení požadovaného služebním zákonem. Další náměstci se do výběrového řízení přihlásili. Nově vybraní náměstci by se měli funkce ujmout od ledna. Ministerstvo má sedm náměstků ministra a jednoho státního tajemníka.