Bakalův učeň Jasanský opouští svého mistra

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Dlouholetý souputník a pravá ruka miliardáře Zdeňka Bakaly – finančník Michael Jasanský – se s Bakalou profesně rozchází. Oba byznysmeni spolu přitom spolupracují již od roku 1994. Důvodem rozchodu je rozdělení investiční skupiny BXR na dvě části, z nichž jedna připadne investorům v čele s finančníkem Peterem Kadasem a druhá Zdeňku Bakalovi. Jasanský bude pracovat pro Kadase, sdělily listu E15 dva na sobě nezávislé zdroje z bankovních kruhů.

Sám Jasanský informaci nepotvrdil ani nevyvrátil. „Nechci to komentovat,“ uvedl s tím, že skupina BXR bude ke svému rozdělení vydávat prohlášení. Rozchod s Bakalou zřejmě souvisí s přístupem českého miliardáře k investicím. „Kadas se více orientuje na byznys, zatímco Bakala v poslední době dává přednost ‚srdečním investicím‘,“ uvádí vysoce postavený bankéř, který si nepřál být jmenován.

Rozdíl mezi Kadasem a Bakalou je ostatně zjevný v postoji k černouhelné skupině New World Resources, která vlastní OKD. NWR má nyní existenční potíže a Bakala chtěl podle informací E15 NWR pomoci zvýšením kapitálu, což však narazilo na postoj Kadase.

Odlišné názory na řešení situace v NWR ostatně připustil před časem přímo Bakala. „V zásadě všechny tyto otázky (doplnění kapitálu, snížení zadlužení – pozn. aut.), které jsou zásadního typu pro vrcholového manažera takového portfolia, jsou do jisté míry předmětem diskuze a na některé z nich máme odlišný pohled,“ prohlásil Bakala.

Dvacet let spolupráce

Jasanský spolupracuje s Bakalou téměř dvacet let. V roce 1994 nastoupil do finanční společnosti Patria Finance, kterou tehdy založil Zdeněk Bakala. Společně firmu na tuzemském trhu rozjížděli. V roce 2002 se Jasanský stal dokonce šéfem Patria Finance poté, co Bakala opustil vedení firmy.

O tři roky později se však Jasanský opět připojil k Bakalovi, když nastoupil do skupiny BXR, v níž je tuzemský miliardář dosud spolumajitelem.

V současnosti je Michael Jasanský partnerem BXR Partners a šéfem její pražské kanceláře. Na starosti měl například vstup společnosti NWR na burzu.