Bárta i policista Petržílek prý byli obviněni. Vyšetřovatelé dál mlčí

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Šéf Věcí veřejných Vít Bárta i vedoucí analytik protikorupční policie Jan Petržílek byli obviněni. Uvedl to deník Dnes, vyšetřovací orgány ale informaci nepotvrdily. O případu důsledně mlčí s odvoláním na režim utajení. Policie oba muže zadržela ve čtvrtek, Bártu pak propustila následující den. Případ údajně souvisí s odposlechy kontroverzního lobbisty Romana Janouška.

Sám Bárta pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil. „Vzhledem k situaci, která se vyvinula kolem mé osoby, nemohu ke své lítosti nic komentovat, ani se k podstatným záležitostem vyjadřovat, i když jsem se ničeho nezákonného nedopustil,“ napsal na svém webu.

Zároveň si Bárta ve svém prohlášení stěžuje na tlak, jemuž musel v poslední době čelit. Proto se prý rozhodl „v následujících dnech v klidu doplnit své síly a odpočinout si v kruhu rodiny.“

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a tehdejšího pražského primátora Pavla Béma, které loni v březnu zveřejnil list Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují Mazánku a Kolibříku, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením.

Deník uvedl, že nahrávky v roce 2007 pořídila BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil Bárta.

Stínový primátor Janoušek
Z odposlechů telefonických hovorů mezi Janouškem a Bémem například vyplývá, že lobbista spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice hlavního města. Bém se s lobbistou bavil třeba o obsazování klíčových pozic v pražské Všeobecné zdravotní pojišťovně. To, zda Janouškovy odposlechy skutečně pořídila BIS, prověřuje už rok a půl Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, a to pro podezření z ohrožení utajené informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

List Dnes zároveň naznačil, že materiály z BIS vynášel do Bártovy agentury právě Petržílek, který v té době pro zpravodajskou službu pracoval. Podle deníku měl Bártův zdroj přezdívku Studnice a prý by to mohl být Jan Petržílek, jenže ten to popřel.

Na Petržílka ale údajně ukázal utajovaný svědek. Ten prý Generální inspekci bezpečnostních sborů, která se na vyšetřování podílí kauzy, potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky Petržílek. Státní zastupitelství ani inspekce však odmítají sdělit jakékoli okolnosti kauzy s odkazem na zákon o ochraně utajovaných informacích.