Bátora: Nic jsem nenapsal, podám trestní oznámení

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK/Simanek Vit

Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora dnes odmítl, že by na svém facebookovém profilu napsal o ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, že se na něm začíná projevovat senilita a jeho zednářské a oportustinické tendence jsou "cestou do pekel." Svého úředníka se zastal také ministr Josef Dobeš, podle kterého "nebyla domluvená pravidla porušena". Ministr v souvislosti s nešťastnými prázdninovými výroky Bátory totiž svému podřízenému nařídil, aby se zdržel podobných výroků.

Bátora se dnes měl opět pustit do kritiky předsedy koaliční TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. „Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdoláskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si s sebou jako lokaje pana (ministra financí Miroslava) Kalouska, udělal by občanům této země velikou laskavost,“ měl dnes napsat Bátora ve svém profilu na sociální síti Facebook.

Když to zjistil ministr Dobeš, nechal si Bátoru okamžitě zavolat, aby mu vysvětlil důvod svého konání. Obával se totiž toho, že Bátora nedodržel podmínky mlčenlivosti, ke kterým se zavázal. Komunikační zdrženlivost Bátory požadoval premiér Petr Nečas (ODS). Bátora však ministra ujistil, že „další“ urážky na hlavu knížete nepsal on, ale že se mu někdo naboural do jeho profilu na Facebooku. Poté dodal, že v této věci hodlá podat trestní oznámení.

„Mne už pan Bátora, jeho výroky, útoky hackerů - nebo co to tvrdí - ono mne to opravdu nezajímá,“ reagoval dnes ve sněmovně na novinářské otázky ministr zahraničí. „Já to nemůžu přezkoumat, víra je pro mne otázka náboženství, chci vidět fakta,“ reagoval pak na otázku, zda Bátorovu vysvětlení věří. Úředník by podle něj měl dokázat, že se skutečně jednalo o „vloupání“ na jeho facebookový profil. „Ať předloží důkazy, aby byl věrohodný,“ dodal Schwarzenberg.

Lze se nabourat do facebookového účtu?

„Když uživatel používá nezabezpečený přístup někde ve veřejné Wi-Fi síti, je to celkem snadné. Tímto způsobem by čistě teoreticky mohl někdo získat přístup na stránku Ladislava Bátory, nicméně by tím nezískal heslo k účtu. Ladislav Bátora přitom tvrdí, že se k účtu na Facebooku nyní nemůže přihlásit, stejně tak jako ke svému e-mailu. Z toho jednoznačně vyplývá, že případný útočník musel znát přístupové údaje,“ tvrdí šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Heslo z cizího účtu na Facebooku podle něj nijak nedostanete, stejně tak e-mailové služby bývají dobře zabezpečeny. Vysvětlením tak zůstává pouze uživatelská nezkušenost, špatné nakládání s heslem, nebo volba triviálního hesla. „Taková hloupá chyba hodná začínajícího uživatele počítače by pak mohla způsobit další vládní krizi. Stále však zůstává Ladislav Bátora v podezření, že mu účet na Facebooku nikdo neukradl, jen se jeho poznámka neměla dostat na veřejnost z uzavřené komunity facebookových přátel. Svůj účet má totiž Ladislav Bátora neveřejný,“ uzavírá Polesný.

Dobeš dnes dopoledne vysvětloval svůj postoj k Bátorovi také poslancům TOP 09. Ten se na internetu do Schwarzenberga poprvé pustil již v polovině prázdnin. Předseda TOP 09 nejprve zkritizoval Bátorův negativní postoj k pražskému pochodu sexuálních menšin. Ministerský úředník a předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. jej pak na svém facebookovém profilu označil za „chudáčka starého“.

Po prázdninových událostech Bátora nastavil svůj facebookový profil na neveřejný. To znamená, že sdělení v něm mohou číst jen lidé, které Bátora označí jako své „přátele“. Těch má v sociální síti přes 1600. Odborníci uvádějí, že pokud veřejně činná osobnost napíše prohlášení do svého profilu na internetové sociální síti, je to podobné, jako kdyby vydala tiskovou zprávu.