Během roku ubylo tři sta tisíc kuřáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kuřáci loni tvořili čtvrtinu dospělé populace, což je zhruba o tři a půl procentního bodu méně než o rok dříve. Ukázal to průzkum Státního zdravotního ústavu, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví. V Česku tak ubylo zhruba tři sta tisíc kuřáků.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) spojuje úbytek kuřáků s protikuřáckým zákonem, který od loňského května zakázal kouření v restauracích a dalších místech. „Data zdravotního ústavu ukazují, že jsme se vydali správnou cestou,“ řekl Vojtěch.

Problém vidí především u mladých lidí od patnácti do dvaceti čtyř let, kterých bylo loni podle průzkumu mezi kuřáky více než jedenáct procent. „Pokud takoví začnou kouřit, tak se pak závislosti těžko zbavují,“ dodal ministr v demisi. E15

Tabákové firmy připouštějí, že se trh zmenšuje, ale jedná se podle nich o trend trvající několik let. „Každoročně spotřeba klesá o jedno až tři procenta,“ uvedl pro deník E15 Jiří Hauptmann, šéf komunikace české pobočky Japan Tobacco International, která prodává cigarety značky Camel.

„Lze se ale jen dohadovat, zda je pokles zapříčiněný dalšími vlivy na trhu, jako jsou rostoucí cena cigaret způsobená zvyšováním spotřební daně nebo zavedením EET,“ dodal Hauptmann. Údaje o tržbách odmítl sdělit.

České pobočce Imperial Tobacco ČR loni klesly tržby o 2,5 procenta. „Dopad samotného zákona vyčíslit nelze, neboť v roce zavedení tohoto zákona byla zavedena další právní opatření“ uvedla dříve pro E15 manažerka společnosti Jana Bártová. Firma na trh dodává značku Davidoff.  

Video: Před rokem vešel v platnost zákaz kouření v restauracích

Video placeholde
• e15