Bělobrádek: Merkelová přijetím uprchlíků zachránila Balkán

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL Zdroj: ctk

Uprchlická krize se musí řešit mimo Evropu, kde dokážou vynaložené prostředky pomoci mnohem více lidem než v Evropské unii. Řekl to vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro německý deník Die Welt. Zároveň uvedl, že Německo svým rozhodnutím přijímat uprchlíky odvrátilo hrozící krizi na Balkáně.

„Buďme zcela otevření: Německo a kancléřka zachránily Balkán. Kdyby se maďarsko-srbská hranice uzavřela dříve, zůstaly by na Balkáně tisíce uprchlíků. Takto ti lidé odcestovali dále do Německa,“ odpověděl Bělobrádek na dotaz Die Welt, jak hodnotí uprchlickou politiku kancléřky Angely Merkelové.

Bělobrádek nicméně upozornil, že Německo dlouhodobě masivní přiliv uprchlíků nezvládne. „Ještě jedno si musíme vyjasnit: Když do Evropy přijdou všichni Syřané, kdo potom po válce vybuduje Sýrii? Odpovědi na tuto otázku jsme z EU vůbec nedostali, stále slýcháváme jen něco o kvótách,“ řekl.

Spor o kvóty nám Čechům připomíná historický moment, totiž že se rozhoduje o nás bez nás

Místopředseda vlády zopakoval české stanovisko, že uprchlické kvóty nefungují. Poukázal přitom na případ skupiny iráckých uprchlíků, které Česko přijalo, někteří z nich ale následně odcestovali do Německa. „Nemůžeme uprchlíkům bránit, aby opouštěli Česko…Přerozdělování není řešením, ale jen odkladem řešení,“ uvedl.

Podle Bělobrádka by se EU měla zaměřit na pomoc uprchlíkům mimo Evropu, kde je „péče o uprchlíky osmkrát levnější než v Evropě“ a unie tak může pomoci mnohem více lidem.

Bělobrádek zdůraznil právo členských států EU, aby se samy rozhodly, kdy a kolik uprchlíků přijmou. „Spor o kvóty nám Čechům připomíná historický moment, totiž že se rozhoduje o nás bez nás. Na to jsme velmi citliví,“ řekl s odkazem na Mnichovskou dohodu.