Bendl: Součet povodňových škod v zemědělství je 3,3 miliardy

V Zálezlicích na Mělnicku, které byly symbolem ničivých záplav v roce 2002, se protrhla rozestavěná hráz. Obec byla 4. června odříznutá od okolního světa a voda stále stoupala.

V Zálezlicích na Mělnicku, které byly symbolem ničivých záplav v roce 2002, se protrhla rozestavěná hráz. Obec byla 4. června odříznutá od okolního světa a voda stále stoupala. Zdroj: ctk

Letošní povodně způsobily podle odhadu v zemědělství škody 3,3 miliardy korun. Nejvíce záplavy zasáhly rybářství a zelinářství.

Výše škod se bude ještě měnit a přesnou částku zemědělci dokážou vyčíslit až v momentě, kdy všude opadne voda. Novinářům to dnes řekl u rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle něj povodně způsobily největší škody v zemědělství hlavně v severní části Středočeského kraje.

Škody v lesích: 130 milionů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím vyčíslil škody po červnových povodních na více než 130 milionů korun. Asi dvě třetiny škod v sumě přes 90 milionů korun jsou na lesních cestách a budovách. Zbytek představují náklady na zabezpečovací práce a škody na vodních tocích či vodohospodářském majetku. Informoval o tom ekonomický ředitel LČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením podniku. LČR patří polovina lesů v zemi.

Dušan Kütner: Voda a selský rozum