Besserův podílník byl odsouzen kvůli uplácení

ministr kultury Jiří Besser

ministr kultury Jiří Besser Zdroj: Sedmicka, Jiri Kotatko

Společník ministra kultury Jiřího Bessera ve firmě Comoros Group Pavel Hrách byl před měsícem odsouzen za korupci, uvedl dnes zpravodajský server Aktuálně.cz. Hrách podle serveru uplácel vlivnou manažerku státní konsolidační agentury Radku Kafkovou. Besser svou účast ve společnosti vlastnící nemovitost na Floridě neuvedl v majetkovém přiznání, které sepisují členové vlády a poslanci sněmovny. Premiér Petr Nečas s ním chce o záležitosti mluvit.

Besser přiznal, že o Hráchově korupčním skandálu věděl. Dal ale najevo, že mu to dosud vůbec nevadilo. „V době, kdy jsem mu pomáhal, ten příběh takto nestál, nebylo to pravomocné. Věřil jsem mu, že to tak není. Soud má jiné zjištění, já to akceptuji, ale není to tak, že bych s panem Hráchem kvůli tomu nešel na pivo,“ řekl Aktuálně Besser.

Nečas uvedl, že informaci má pouze z médií a o věci chce s ministrem hovořit. „Situaci by stavělo do nového světla, jestli byl porušen zákon,“ konstatoval.

Na ministrův podíl ve společnosti Comoros Group ve čtvrtek upozornil internetový deník Insider. Besserovi podílníci jsou podle listu ministrovi přátelé, s nimiž se údajně zná od dětských let. Za to, že opomněl svůj podíl v podniku zveřejnit v daňovém přiznání, je ministr podle svých čtvrtečních slov „připraven nést odpovídající zákonné následky“. Ministr se nikde nezmínil ani o nemovitosti na Floridě za zhruba 230 tisíc dolarů (4,3 milionu korun).

Společnost Comoros Group, LLC podle Bessera nikdy nevyvíjela žádnou podnikatelskou činnost a nevytvářela žádný zisk. K účasti ve firmě ho prý v roce 2009, tedy v době, kdy byl rozhodnutý odejít z veřejné sféry, oslovil dlouholetý přítel s žádostí o pomoc. Za své pochybení se Besser veřejně omluvil a oznámení o majetku prý doplní. Besser je ministrem kultury od loňského roku.