Bezpečnost máme pod kontrolou, reagoval Sobotka na Zemanovu kritiku

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Česká republika od počátku migrační krize trvala na bezpečnostních prověrkách uprchlíků a pravidlech schengenského prostoru, řekl premiér Bohuslav Sobotka. Vláda má bezpečnostní situaci pod kontrolou, reagoval na výtky prezidenta Miloše Zemana. Ten v rozhovoru pro deník Dnes uvedl, že premiér svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost země. Sobotka míní, že není potřeba si s prezidentem odlišné názory vzkazovat přes média a bude se snažit se Zemanem hovořit.

„Byla to Česká republika, která navrhla zřízení společné evropské pohraniční a pobřežní stráže, jsem rád, že ta myšlenka se rozvíjí. Byla to Česká republika, která dodržuje a během celé migrační krize dodržovala zákony, schengenská pravidla, ačkoli jsme za to byli kritizováni celou řadou organizací, včetně těch některých zemí na Západě,“ uvedl Sobotka. Připomněl, že Česko se zvládnutím migrační vlny pomohlo Maďarsku a Slovinsku, kam vyslalo policisty a vojáky.

„Po celou dobu migrační krize máme bezpečnostní situaci v České republice pod kontrolou,“ podotkl premiér. „Jsme schopni samozřejmě nabídnout pomoc těm, kteří ji potřebují, a jsme schopni zajistit dodržování zákonů a schengenských pravidel,“ dodal.

Organizovaná invaze

V novinovém rozhovoru reagoval Zeman na Sobotkova slova, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci. Takový postoj je podle prezidenta nebezpečný: „Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí, protože já na rozdíl od něj pokládám migrační krizi za organizovanou invazi,“ řekl prezident. Islámský stát podle něj nesporně dodává džihádisty do migračního proudu, což prý potvrdily teroristické útoky v Paříži.

Za Sobotku se postavili předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Prezident Miloš Zeman podněcuje občany proti premiérovi Sobotkovi a vládě právě v době, kdy je naopak potřeba se spojovat, a ne hledat záminky k útokům a osobním urážkám,“ uvedl v prohlášení Štěch. Podle Chovance vláda migrační krizi zvládá dobře a premiér celou záležitost od počátku aktivně řídí.

Reakce na Alberov

Zeman s nynější kritikou Sobotky přišel krátce poté, co premiér uvedl, že se Zeman projevem 17. listopadu po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Zemanovu účast na akci na pražském Albertově kritizovala také řada dalších politiků a předseda Bloku proti islámu Martin Konvička byl den po shromáždění obviněn za své starší výroky na facebooku z podněcování k nenávisti vůči muslimům.

Zeman opakovaně poukazuje na to, že jeho projev na Albertově islamofobní nebo nenávistné formulace neobsahoval a že v něm naopak vyzýval k toleranci a dialogu. Prezident dnes řekl, že o tom, kdo bude na Albertově na pódiu, rozhodovali organizátoři, nikoliv on.

„Pan prezident si určitě uvědomil tu chybu, kterou udělal, že tam s těmito lidmi na pódiu byl, ale jinak si myslím, že není potřeba, abychom si vzkazovali odlišné názory přes média,“ řekl Sobotka. Ústavní činitelé by podle něj měli být schopni spolu hovořit. „Chtěl bych, aby ústavní činitelé v ČR respektovali především zájem státu a ten by měl respektovat i pan prezident,“ dodal premiér. Zeman v rozhovoru uvedl, že současné spory by na jejich vztah s předsedou vlády neměly mít žádný vliv.