Bič na manažery už za 13 dní: za úpadek firmy ponesou odpovědnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Nový zákon o obchodních společnostech a družstvech přinese bič na všechny členy vedení firem, kteří nenakládají s firemními financemi s péčí řádného hospodáře. Od nového roku na ně čekají přísné finanční tresty. Advokátní kanceláře proto očekávají prudké navýšení počtu žalob na pochybení managementu společností, které jsou v úpadku.

Tučné sankce a postihy čekají podle zákona o obchodních korporacích na vedení společnosti, které nebude dělat dostatečné kroky pro oddálení blížícího se krachu dané firmy.

Členové orgánu společnosti tak nově mohou vracet své příjmy až dva roky zpětně či budou ručit za veškeré dluhy dané společnosti.

Nový zákon se od stávající úpravy liší i tím, že členové orgánu budou ručit za běžné obchodní závazky společnosti (platby dodavatelům, zaměstnancům, odvody a podobně), a to přímo vůči těmto věřitelům.

Až fatální následky

„V zahraničí je tato úprava zákona již běžná a většina společností je na případné vymáhání pohledávek po členech svých orgánů připravená díky pojištění odpovědnosti manažerů. Pokud společnost neudělá v tomto směru dostatečná preventivní opatření, následky pro členy managementu mohou být likvidační,“ komentuje situaci Marko Antič z pojišťovny AIG.

Průměrná škoda, kterou ve střední Evropě AIG v rámci tohoto pojištění (D&O) vyplatí, se pohybuje v řádech milionů korun. Při nároku na pojistné plnění se hradí i veškeré náklady spojené se soudním procesem.

Není to od věci. „S novým zákonem pravděpodobně značně vzroste i počet žalob podaných insolvenčními správci,“ předpovídá Michal Steiner z advokátní kanceláře AK Steiner. Dosud se mnoho případů úpadku firem totiž vůbec neřešilo.

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí