Bisnode: Více než polovina živnostníků není aktivní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Neaktivní živnostníci v Česku se nejčastěji "rekrutují" z oblasti zprostředkování a obchodu, naopak nejméně často přerušují činnost lékaři a farmáři. Neaktivních podnikatelů s živnostenskými listy pro fyzické osoby je však nadpoloviční většina. Tvrdí to analýza společnosti Bisnode.

V Česku bylo vydáno 2 096 960 živnostenských oprávnění pro fyzické osoby a podle České správy sociálního zabezpečení bylo začátkem května aktivních 970 tisíc podnikatelů. Podle interních odhadů Bisnode podnikatelskou činnost tak vyvíjí necelých 920 tisíc podnikatelů, což představuje zhruba 44 procent všech živnostníků.

Největší podíl neaktivních podnikatelů je v Karlovarském (60,4 procenta), Libereckém (59,7 procenta) a Ústeckém (59,2 procenta) kraji, nejméně na Vysočině (53,3 procenta), ve Středočeském (53,9 procenta) a Pardubickém (54,3 procenta) kraji. „Největší podíl neaktivních živnostníků evidujeme v severním pohraničí, zatímco v centrálních krajích nejméně, což zřejmě souvisí s výhodnější geografickou polohou pro podnikání,“ komentovala výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V některých oblastech podnikání podíl neaktivních živnostníků přesahuje 80 procent. Farmáři a lékaři své živnosti přerušují minimálně. K této činnosti je nezbytné určité vzdělání a zkušenost, tedy je-li živnostenský list založen, zpravidla jde o podnikatelský záměr, který má opodstatnění, a tudíž bude přerušen s menší pravděpodobností.

Na druhou stranu u všech třech nejčastěji zapisovaných živností v ČR (služby zprostředkovatelů, maloobchod a restaurace) eviduje Bisnode vyšší podíl neaktivních podnikatelů. Řada živnostenských listů byla založena „na zkoušku“ nebo jako doplněk k jiné aktivitě. „Tyto živnosti podnikatelé lehce přeruší, neboť za nimi není extra úsilí ve srovnání s první skupinou. To vše nahrává tomu, aby byla živnost spící ve větším rozsahu,“ dodala Štěpánová.