Blažek jmenuje šéfa pražských žalobců příští týden

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek po dnešní schůzce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem oznámil, že rozhodne o jeho návrhu na jmenování šéfa pražských žalobců příští týden. Zeman, který do funkce trvale prosazuje ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou, stanovení konečného termínu uvítal.

Nejvyšší státní zástupce návrh podal již v červnu, tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil byl podle svých slov připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, prezident Václav Klaus ho na návrh premiéra Petra Nečase odvolal z funkce. Spekulovalo se, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Nečas to ale odmítá.

Blažek přišel minulý týden s nápadem, že by se na pozici mohlo vypsat výběrové řízení. Zeman s tím ale kvůli možným právním problémům nesouhlasil.

Devětatřicetiletá Bradáčová je nyní náměstkyní ústeckého krajského státního zástupce a prezidentkou Unie státních zástupců. Nedávno se dostala do popředí zájmu tím, že zpočátku dozorovala kauzu poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha.

Dříve se postavila například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné společnosti. Zeman dříve uvedl, že žalobkyně není příliš oblíbená u některých členů ODS.

Místo pražského vrchního státního zástupce se uvolnilo poté, co Pospíšil a následně i soud kvůli závažným chybám v důležitých kauzách odvolal Vlastimila Rampulu. Ten spolu se svým náměstkem Liborem Grygárkem potom rezignovali i na funkce státních zástupců.