Blíží se nová vládní krize. Peake hrozí kvůli Vackovi odchodem z vlády

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Předseda vlády respektuje, že kandidátem na post ministra dopravy, který uvolní Pavel Dobeš, má být člověk nominovaný LIDEM. Od vicepremiérky a šéfky této strany Karolíny Peake proto čeká nový návrh. Peake v reakci uvedla, že strana nyní nehodlá navrhnout jiného kandidáta. Předsednictvo strany podle ní bude příští týden jednat "o situaci a smyslu setrvání ve vládě".

Premiér Petr Nečas se rozhodl, že nenavrhne Roberta Vacka, kterého nominovala strana LIDEM, na post ministra dopravy. Vacek by podle něj nebyl pro resort přínosem.

„Pan premiér mi sdělil svůj názor bez jakéhokoliv objektivního důvodu, proč pana Vacka jmenovat nechce,“ řekla vicepremiérka. O situaci bude dle ní jednat příští týden předsednictvo LIDEM, Peake ale nepředpokládá, že bude předložen jiný personální návrh. Práva obsadit křeslo ministra dopravy se podle ní strana vzdávat nehodlá.

Sám Vacek řekl, že situaci nechce příliš komentovat, jde podle něj o „věc pana premiéra“.

Končícího ministra Dobeše k odchodu z vlády v úterý večer vyzvalo předsednictvo nejmenší vládní strany. Oficiálně kvůli stále ne zcela funkčnímu centrálnímu registru vozidel, straně ale zřejmě vadí i další věci. Ministr se ve středu po jednání vlády sešel s premiérem a předal mu svou rezignaci s datem 3. prosince. Nečas ji vzápětí vzal na vědomí.

Peake si Dobešův odchod přeje už delší dobu, podle některých spekulací je jeho konec součástí dohody s Nečasem o podpoře poslanců LIDEM pro církevní restituce.

Peake Vackovi věří

Vicepremiérka ve středu navrhla, aby se do čela ministerstva postavil její nynější náměstek Robert Vacek. Uvedla, že někdejší bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy, má její důvěru i zkušenosti právě z ministerstva.

S Dobešem, který Vackovu nominaci kritizoval, si Peake tento týden vyměnila několik ostrých slov. Vzájemně se oba členové malé vládní strany například obvinili ze zbabělosti.

Dnes poprvé Nečas nevyhověl

Je to poprvé co Nečas jako premiér předsedovi vládní koaliční strany nevyhověl s personálním návrhem. Podle původní koaliční smlouvy, uzavřené ještě mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými, má předseda koaliční strany právo navrhnout odvolání či jmenování člena vlády za svou stranu.

Respektovat ale samozřejmě musí ústavní právo premiéra ministry navrhovat ke jmenování prezidentu republiky. „Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s členy K9 za příslušnou stranu,“ uvádí koaliční smlouva. Tento dokument nyní chtějí vládní strany do konce roku přepracovat, zmiňovány jsou především po nedávném kongresu Nečasovy ODS jiné akcenty vládních priorit. Termín první z plánované série koaličních schůzek zatím nebyl stanoven.