Bohemians 1905 již nejsou v konkurzu, všechny dluhy vyrovnali

Bohemians 1905 - stadion ve Vršoviciích

Bohemians 1905 - stadion ve Vršoviciích Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Fotbaloví Bohemians 1905 uhradili poslední částku potřebnou k vyrovnání dluhu svého předchůdce FC Bohemians Praha, který zkrachoval v roce 2005. Vršovický zaplatil symbolickou částku 1,905 milionu korun.

„Tímto krokem je konkurz fakticky ukončen,“ uvedl ředitel Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz po jednání se správcem konkurzní podstaty Robertem Hynkem. „Mým základním cílem bylo ukončit konkurz a vyřešit stadion, což jsem i veřejně slíbil,“ dodal.

Kromě konkurzu totiž klub trápily i problémy se stadionem, který měli od majitele pronajatý jen do konce této sezony, a hrozilo jim, že nedostanou licenci. Praha se však nakonec rozhodla ve spolupráci s klubem Ďolíček odkoupit. „Nyní je jasné, že obojí se podařilo, a jsem šťastný, že v nové sezoně už se budeme moci poprvé v éře znovuzrozené Bohemky věnovat plně fotbalu,“ uvedl Jakubowicz.

Kauza odstartovala v roce 2005 po krachu a následném konkurzu FC Bohemians Praha, jehož dluhy se odhadovaly na 40 milionů korun. Případ tehdy ještě víc zamotal převod názvu a loga od TJ Bohemians Praha na třetiligový Střížkov.

Dlouholeté spory

Současně však vzniklo Družstvo fanoušků Bohemians, které uzavřelo smlouvu se správcem konkurzní podstaty a odkoupilo práva k soutěžím, registrace hráčů a historickou kontinuitu pro AFK Vršovice, jenž se později přejmenoval na Bohemians Praha 1905.

Následoval dlouholetý spor tří subjektů s názvem Bohemians. Klíčový okamžik nastal v listopadu 2013, kdy předseda FAČR Miroslav Pelta podepsal smlouvu o koupi akcií FC Bohemians Praha a jeho pohledávek v konkurzním řízení. Zároveň podepsal smlouvu, že akcie a konkurzní pohledávky přejdou do vlastnictví klubu Bohemians Praha 1905, který dnes celou kauzu doplacením zbytku konkurzu definitivně uzavřel.

„Podařilo se uspokojit věřitele FC Bohemians Praha a.s. ve stoprocentní výši, i když spousta věřitelů byla k tomu skeptická,“ konstatoval v prohlášení bývalý majitel FC Bohemians Praha Michal Vejsada. „Touto cestou bych chtěl poděkovat předsedovi Fotbalové asociace ČR panu Miroslavu Peltovi, který napomohl k ukončení konkurzního řízení,“ dodal.