Boj o digitalizaci v ÚSTR pokračuje, komise přezkoumá údajné chyby

Zdeněk Hazdra

Zdeněk Hazdra Zdroj: ctk

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra jmenoval pětičlennou komisi, která má prověřit způsob, jakým se v instituci provádí digitalizace písemností. Serveru e15.cz to sdělil mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček. Vznik komise navazuje na kritickou zprávu, kterou nedávno vypracovali pracovníci podřízeného Archivu bezpečnostních složek (ABS). V ní konstatovali, že při digitalizaci dochází k vážným chybám.

Rada ÚSTR následně vyjádřila „znepokojení“ a uložila Hazdrovi, aby sjednal nápravu. Komisi vede Jakub Stránský, ekonomický náměstek ředitele ÚSTR. Místopředsedkyní je Světlana Ptáčníková, ředitelka ABS. Dalšími členy jsou vedoucí oddělení digitalizace ÚSTR Juraj Kalina, vedoucí oddělení operativních svazků a vyšetřovacích spisů ABS Xenie Penížková a systémový analytik ÚSTR Václav Tollar.

Podle pokynu ředitele komise „provede analýzu vzniku zjištěných chyb, ověří současné kontrolní mechanismy, navrhne opatření ke zlepšení procesu digitalizace v ABS i ÚSTR.“ Výsledkem bude zpráva, kterou má komise zpracovat do 8. srpna. Ředitel ÚSTR může termín ještě posunout.

Ustavení komise je ve skutečnosti další kapitolou v boji o kontrolu nad digitalizací a obecně také o celkové zaměření ÚSTR. Digitalizace, tedy skenování materiálů bezpečnostních složek z období nacistické a komunistické totality, je klíčová pro snadné zpřístupňování archiválií veřejnosti. Většina současné Rady ÚSTR v čele s předsedkyní Emilií Benešovou nejprve podpořila plán předchozí ředitelky ústavu Pavly Foglové na delimitaci příslušného oddělení u ÚSTR pod ABS. Tento návrh ale letos opakovaně zamítlo ministerstvo financí i premiér Bohuslav Sobotka.

Benešová tvrdí, že při současném způsobu digitalizace se dostatečně nedbá na takzvaná metadata, která by ulehčovala třídění materiálů. Pracovníci ÚSTR z příslušných oddělení, mezi nimiž jsou i předlistopadoví disidenti a oběti tehdejších represí, ale tvrdí, že jde o zástupný argument a prosazují digitalizaci ve vysokém tempu, jakou zavedl někdejší ředitel a spoluzakladatel ÚSTR Pavel Žáček. Část těchto pracovníků, kteří se sdružili v odborech, kritizuje ABS, že si neplní své povinnosti a například nekontroluje digitalizované kopie dokumentů.