Část dodatku ke koaliční smlouvě ještě zbývá dořešit. Pokračování v neděli

Nový rok na politické scéně začíná rozpory mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Premiér chce prosadit celkem 11 změn v protikorupčním balíčku, který John představil před Vánoci. Ministr vnitra s Nečasovými připomínkami nesouhlasí, podle něj naruší celou protikorupční strategii. Vadí mu také, že Nečas své námitky odeslal teprve dva dny před zasedáním vlády, kde se bude balíček projednávat. Premiér odmítá, že by se snažil schválení protikorupčních opatření zdržovat.

Nový rok na politické scéně začíná rozpory mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Premiér chce prosadit celkem 11 změn v protikorupčním balíčku, který John představil před Vánoci. Ministr vnitra s Nečasovými připomínkami nesouhlasí, podle něj naruší celou protikorupční strategii. Vadí mu také, že Nečas své námitky odeslal teprve dva dny před zasedáním vlády, kde se bude balíček projednávat. Premiér odmítá, že by se snažil schválení protikorupčních opatření zdržovat. Zdroj: ctk

Lídři stran vládní koalice se dnes na devítihodinovém jednání podle písemného prohlášení pro média shodli na většině programových bodů připravovaného dodatku ke koaliční smlouvě. O "malém procentu" toho, co zbývá budou pokračovat v diskusi v neděli večer. Členové K9 se prý okrajově dotkli i personálních otázek a také na toto téma mají o víkendu diskutovat.

Předseda VV Radek John při odchodu novinářům řekl, že o programových bodech se jednalo osm a půl z devíti hodin schůzky. V neděli má koalice diskutovat například o zdanění hazardu. Současný návrh se VV zdá příliš měkký. VV také stále navrhují zvýšit daň právnických osob o procento. John po schůzce zopakoval, že jeho strana trvá na čtyřech svých stranících ve vládě.

Před novináře žádný z účastníků schůzky oficiálně nepřišel, krátké prohlášení médiím přinesl pracovník tiskového odboru vlády. Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných přitom v minulých dnech hovořili o tom, že dnes chtějí debatu o tom, zda a za jakých podmínek spolu budou dále spolupracovat, uzavřít.

Před dnešním jednáním, které je další v řadě podobných schůzek, dávali zástupci stran najevo, že před diskusí o personální problematice chtějí uzavřít problematiku programovou.

John v úterý oznámil, že na schůzce jeho strana přednese požadavek na čtyři stranické ministry. Novým členem vlády by se podle Johna měla stát předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake, odejít by měl nestranický ministr dopravy Radek Šmerda.

V kabinetu nyní zastupují VV ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vládu před časem opustil John, jehož v čele ministerstva vnitra nahradil nestraník Jan Kubice, a neformální lídr VV Vít Bárta, za něhož nastoupil jeho náměstek Šmerda.

Premiér Petr Nečas (ODS) dosud dával najevo, že si nyní výměny ministrů nepřeje a že chce nejprve prosadit ve sněmovně soubor vládních reformních zákonů. Koaliční partneři ale dosud uznávali, že na vedení dohodnutých úřadů mají VV nárok. Podle této logiky jsou za ministerstvo dopravy odpovědné VV a mohly by tedy výměnu na tomto postu prosadit.

Vyjednavači stran se dnes už zřejmě shodli na změně v organizaci Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který se v minulých měsících angažoval v kauzách vládních politiků. Mluvit se také mělo o zrušení anonymních akcií.