Casy neprošly vojskovými zkouškami, ochrana proti střelám stále nefunguje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Vojenské dopravní letouny Casa české armády se stále nezbavily vleklých technických potíží. Posledními vojskovými zkouškami letadel za 3,6 miliardy korun opět neprošel systém pasivní ochrany DAS.

Jak internetovému deníku Česká pozice potvrdily dva zdroje z resortu obrany, prosincové testy letadel byly stejně jako ty předchozí neúspěšné. „Výsledky doplňkových vojskových zkoušek letounu Casa a systému pasivní ochrany DAS se doposud vyhodnocují. Závěrečná zpráva bude předložena do 31. ledna 2013,“ reagovala na dotaz serveru mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Nový ministr obrany, na jehož jméně se vláda zatím nedohodla, tak ihned po svém nástupu do úřadu bude muset jednat se společností Omnipol, jejímž prostřednictvím armáda španělské letouny získala. Nesrost ale nemá mnoho způsobů, jak se domoci náhrady škody. Smlouva na dodávku letadel, kvůli níž čelí obvinění bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, je totiž prakticky nevypověditelná. Podle právníků ministerstva by totiž pravděpodobně následovaly vleklé soudní spory.

Podle České pozice tak resort pravděpodobně vypoví jen tu část smlouvy, která se týká systému DAS. Stát může místo něj využít například starší a prověřenou verzi systému pasivní ochrany, kterou na casách používá například polská armáda.

Za systém pasivní ochrany ministerstvo dodavateli stále dluží asi 180 milionů korun. „V současné době jsou všechny smluvní závazky vyplývající ze smlouvy na pořízení letounů CASA C-295M s výjimkou dodávky funkčního systému vlastní ochrany letounů vypořádány. Dodavateli může být systém DAS uhrazen až následně po jeho převzetí, kterému musí předcházet úspěšné ukončení vojskových zkoušek tohoto systému,“ uvedl Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Ministerstvo by také na Omnipol mohlo zatlačit prostřednictvím smlouvy na zajištění servisu letadel, která vyprší na konci listopadu. Resort nyní může Omnipolu pohrozit, že jí neprodlouží a údržbu si nechá zajistit prostřednictvím NATO.