Centrální registr vozidel opět drhne

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Centrální registr vozidel má opět potíže, problémy hlásí dvě největší města České republiky Praha a Brno. Ministerstvo dopravy se snaží přijít na to, kde systém momentálně nefunguje. Ministr dopravy Pavel Dobeš podle mluvčího Martina Nováka zatím osobní odpovědnost nezvažuje.

„Registr zpomalil činnost na hranici funkčnosti. Ministerstvo dopravy slibuje vyřešení problému, ale časový odhad není možný,“ informoval již včera pražský magistrát.

Už v této chvíli čeká nebo je přihlášených na pracovištích registru vozidel dopravně správních činností 250 lidí a vzhledem ke špatné funkčnosti systému budou pracoviště obtížně zvládat i tyto žadatele. Varuje před návštěvou další řidiče radnice.

Dopravní odbor potíže vysvětluje větším náporem žádostí, které přichází pravidelně na konci čtvrtletí, a kdy hromadně přehlašují vozidla například autobazary.

Problémy ale provázejí také zápis do registru v Brně. „Stále je stejně pomalý, pracuje na 65 procent,“ upozornil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Úředníci do něj musí řadu údajů vypisovat ručně. „V delších dnech jsme obsloužili běžně 400 lidí, teď stěží stihneme 300,“ konstatoval.

Ministr dopravy Pavel DobešMinistr dopravy Pavel Dobeš | ctk- Michal Dolezal

Ministerstvo dopravy připustilo, že se registr opět potýká s potížemi. „O problému již víme. Dodavatel ho bude řešit a hledat východisko, jak vrátit systém do předchozího stavu,“ sdělil serveru E15.cz Novák. Dodal, že úřad neví, zda jde o technickou chybu. Osobní odpovědnost z toho ale prý zatím ministr dopravy vyvozovat nebude. „Čekáme, jak dopadne audit. Teprve poté vyvodí ministr odpovědnost svou nebo i dalších lidí,“ sdělil Novák.

:

Tvůrce nového registru,, by měla mít 30. září opravené všechny chyby. Dle mluvčího Nováka jde jejich počet do 800 tisíc.

Registr vozidel se potýká s problémy již od svého spuštění 9. července. Několik dní za sebou pravidelně kolaboval. Premiér Petr Nečas dal tehdy Dobešovi ultimátum, že pokud nebude registr fungovat, ve své funkci ministra končí.