Červnový rozpočet dosáhl historický nejvyššího přebytku přes 40 miliard

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Přebytek státního rozpočtu v červnu stoupl na 40,6 miliardy korun z květnových 22,4 miliardy korun. Jde o nejlepší červnový výsledek od roku 1993. Loni ke konci června byl rozpočet v přebytku 22,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

„Historicky nejvyšší červnový přebytek je doprovázen vzestupem daňových příjmů bezmála o desetinu. To, v podmínkách snižování daňové zátěže obyvatelstva a pozvolnějšího růstu ekonomiky, je tím nejlepším důkazem, že námi prosazená opatření v boji s daňovými úniky, jako je kontrolní hlášení či takzvaná reverse charge, mají významný fiskální efekt a fungují,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pozitivní výsledek má z velké části na svědomí rychlejší než předpokládaný růst tuzemské ekonomiky, který pokračoval i letos v prvním čtvrtletí, komentoval čísla analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Minimálně u některých druhů daňového inkasa jsou podle něj konečně patrné první známky zlepšení samotného daňového výběru.

Zda ale jde o skutečně o robustní, trvalejší trend, to potvrdí až následující měsíce, a dokonce léta. Ve druhé polovině letošního roku se veřejné finance ocitnou ve schodku. Za celý rok by měl být výrazně nižší, o více než o polovinu, než rozpočtovaných 70 miliard korun, dodal.

Příjmy státního rozpočtu vzrostly meziročně o 14,6 miliardy korun na 655,4 miliardy korun. Ovlivnily je podle ministerstva hlavně daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které vykázaly meziroční růst o 35,9 miliardy Kč, tedy o 7,5 procenta. Srovnání negativně ovlivňují zejména peníze přijaté z EU, které meziročně klesly o 18,6 miliardy Kč.

Větší výběr daní

Významný je vzestup celostátních daňových příjmů o 9,2 procenta, dokumentující efektivnější výběr daní i pokračující ekonomický růst, který se promítá i do růstu mezd zaměstnanců v podnikatelské sféře. Inkaso DPH 110,8 miliardy Kč bylo meziročně vyšší 4,4 procenta. Vyšší efektivita výběru daně přispěla podle ministerstva k růstu inkasa zhruba polovinou. Druhá polovina byla generována růstem spotřeby domácností a vlády.

Výnos daně z příjmů právnických osob dosáhl 60,8 miliardy Kč, což je meziroční růst o 10,6 procenta. V červnu se tradičně projevila nejen úhrada čtvrtletních a pololetních záloh na dani, ale také úhrada daně za rok 2015 u poplatníků, kteří mají povinný audit nebo jim daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce.

Výdaje mírně klesly

Celkové výdaje 614,8 miliardy korun čerpané ke konci června byly o 3,4 miliardy Kč, tedy o 0,5 procenta, pod úrovní stejného období minulého roku. Největší objem v rámci běžných výdajů je vynakládán na sociální dávky. Ke konci června bylo na sociálních dávkách vyplaceno 256,1 miliardy Kč, o 10,1 miliardy více než na konci června 2015. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 4,8 procenta. V růstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům 1200 Kč, což představovalo celkově 3,5 miliardy Kč.

Na meziroční pokles celkových výdajů působily zejména nižší kapitálové výdaje o 14,9 miliardy Kč. Schválený rozpočet počítá s kapitálovými výdaji nad úrovní rozpočtu roku 2015, nicméně lze očekávat, že jejich skutečné čerpání v roce 2016 může být nižší než v minulém roce. Je tomu tak kvůli loňskému mimořádně vysokému čerpání peněz z fondů EU.