Češi darují most Středoafrické republice

Stavba provizorního mostu (ilustrační foto)

Stavba provizorního mostu (ilustrační foto) Zdroj: Army.cz

Správa státních hmotných rezerv se chystá na unikátní logistickou operaci. Český stát pošle ze svých strategických rezerv most do Středoafrické republiky. Stane se tak na žádost Středoafričanů v rámci unijní mírové mise EUFOR RCA. „Je to poprvé, co Česko daruje do zahraničí těžké mostní provizorium,“ řekl deníku E15 předseda správy Pavel Švagr.

Na dopravě a sestavení čtyřiadvacet metrů dlouhého mostu se bude podílet hned několik zemí. Na místo určení jej z Pardubic přepraví velkým nákladním letounem německá armáda, jednotlivé díly pak poskládají ve Středoafrické republice italští ženisté.

Vojáci EUFOR mají ve Středoafrické republice zajistit klid po krutých potyčkách mezi křesťany a muslimy. Darování mostu musí ještě schválit vláda.

Správa hmotných rezerv má celkem sedm kilometrů provizorních mostů, které slouží převážně jako dočasná výpomoc po povodních; někdy v postižených obcích zůstávají měsíce i roky. Aktuálně pět mostů slouží ve Středočeském kraji.

Konstrukce mostů pocházejí z let 1955 až 1985. Podle Švagra by se proto mělo začít debatovat o pořízení nových lehčích mostů. Některé typy navíc ve skladech chybějí úplně, třeba provizorní přemostění železničních koridorů.