Češi kouří méně, stát přichází o stovky milionů na tabákové spotřební dani

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Po čtyřech letech nárůstu výběru spotřební daně z tabáku a tabákových výrobků letos naopak stát možná o několik set milionů korun přijde. Letos totiž zřejmě kvůli poklesu spotřeby cigaret vybere méně. Tabákové firmy to přičítají častému zvyšování spotřební daně, které po vstupu České republiky do EU nastalo sedmkrát.

Loni činilo inkaso ze spotřební daně na tabák 47 miliard, což je o dvě miliardy (asi 4,5 procenta) více než předloni. Podle údajů ministerstva financí ale stát letos od ledna do září vybral o 0,7 miliardy korun méně. Trojka na tuzemském tabákovém trhu, společnost Imperial Tobacco, odhaduje, že pokles od ledna do října, tedy za deset měsíců, byl dokonce 1,6 miliardy korun.

„Ke snižování trhu přispívá samozřejmě zvyšování spotřebních daní,“ uvedl jednatel tabákové firmy Kamil Provazník. Podle odhadů společnosti Philip Morris ČR klesl celkový trh cigaret v České republice od ledna do září o zhruba 1,8 procenta na 14,9 miliardy kusů.

Ministerstvo financí ale tvrdí, že stát vybere alespoň zhruba stejně jako loni. „Meziroční kolísání příjmů státního rozpočtu může být zdůvodněno předzásobením se tabákovými nálepkami ze strany odběratelů z důvodu zvyšování sazeb spotřební daně z tabákových výrobků,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Například loni k dosažení obdobných odběrů tabákových nálepek, za které se spotřební daň platí, jako o rok dříve došlo až v červnu. Letos byl prý vliv předzásobení výraznější, k dorovnání odběrů tabákových nálepek s rokem 2012 tak došlo až v červenci.

Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků v mld. Kč
2008 2009 2010 2011 2012
inkaso 37,5 37,7 42,5 45,0 47,0

Zdroj: Celní správa a ministerstvo financí

V příštím roce by navíc měly cigarety opět zdražit, což by opět mohlo mít vliv na snížení spotřeby. Důvodem je tentokrát skutečnost, že Česko se do příštího rok zavázalo naplnit směrnici EU, na základě které by měla činit spotřební daň na tisíc kusů cigaret nejméně 90 eur. Nyní je to o několik euro méně.

Již dříve přijatá novela počítá s nárůstem cen krabičky cigaret od Nového roku zhruba o korunu až dvě, kvůli nižšímu kurzy koruny to ale zřejmě nebude stačit. Ministerstvo proto v září navrhlo zvýšení cen krabičky cigaret o čtyři koruny. Tento návrh ale kvůli konci sněmovny a ustanovování nové nebyl dosud přijat.