Češi patří k nejtolerantnějším národům vůči homosexuálům

Gay Pride na Kanárských ostrovech

Gay Pride na Kanárských ostrovech Zdroj: Profimedia.cz

Průzkum amerického think-tanku Pew Research Center nejspíš potěší ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který podporuje větší rozsah práv homosexuálů v Česku. Podle globálního výzkumu Pew Research Center jsou Češi třetí nejtolerantnější ze čtyř desítek zkoumaných států.

Čelo žebříčku vedou Španělé, kde homosexuály neakceptuje jen šest procent obyvatelstva. Naopak je přijímá 55 procent. Následují Němci a Češi.

Homosexuály v Česku akceptuje 56 procent obyvatel, což je nejvyšší skóre ze všech zkoumaných zemí. Zároveň je však odmítá čtrnáct procent Čechů, více než u Španělů a Němců.

Ve Velké Británii už homosexuály neakceptuje sedmnáct procent lidí, v USA 37 procent, v Polsku 44 procenta a například v Rusku 72 procenta. S nejmenší tolerancí musí homosexuálové počítat v Jordánsku, Egyptě či Ghaně, kde je neakceptuje téměř celá populace.

V Česku se zlomem v právech homosexuálů stalo uzákonění registrovaného partnerství v roce 2006. Ministr Dienstbier teď navrhuje, aby si partneři, kteří žijí v registrovaném partnerstvím, mohli osvojit potomka svého protějšku. Novelu zákona by chtěl prosadit ještě v tomto volebním období.

Žádný problém s homosexuályŽádný problém s homosexuály