Češi v území nikoho u Dunaje založili nový stát Liberland. Kvůli byrokracii

Stát Liberland na mapě

Stát Liberland na mapě Zdroj: Liberland

Skupina českých občanů se rozhodla v souladu s mezinárodním právem vyhlásit nový stát – Svobodnou republiku Liberland. Nachází se u toku Dunaje mezi Chorvatskou a Srbskou republikou. Území si nenárokuje ani jeden z těchto dvou států. Jednalo se tedy podle definice mezinárodněprávních zvyklostí o zemi nikoho – terra nullius. Podle prezidenta Víta Jedličky, několikanásobného kandidáta za Svobodné, bude prioritou státu vytvoření ústavy a návázání diplomatických styků.

Svojí celkovou rozlohou zhruba šest kilometrů čtverečních je Liberland hned po Vatikánu a Monaku třetím nejmenším suverénním státem. Liberland se nachází u toku Dunaje mezi Chorvatskou a Srbskou republikou. Území si nenárokuje ani jeden z těchto dvou států.

Přípravný výbor 13. dubna 2015 přímo v místě nový stát vyhlásil a území označil vztyčenou vlajkou. Zvolil také prezidenta republiky Víta Jedličku, kterého rovněž pověřil, aby vznik nového státu Liberland v rámci příslušných diplomatických nót oznámil nejen oběma sousedním státům, ale také Organizaci spojených národů a postupně i dalším zemím.

„Žádný stát není zcela apolitický, ale náš je založen na principu svobodné společnosti. Za Svobodné jsem sice kandidoval, ale na této platformě projekt nestojí,“ řekl E15.cz Jedlička.

Vlastní stát se skupina kolem něj rozhodla založit podle jeho slov proto, že v Česku změna hospodaření státu, redukce úředníků, byrokracie či zbytečného daňového zatížení prý není možná.

Každý být občanem nemůže

„Za 24 hodin jsme dostali 400 žádostí o občanství od občanů České republiky, dnes ve středu dalších 50 ze Srbska a 50 z Chorvatska. To nás těší o to více, že jsou to sousední státy. Pokud to půjde tímto tempem, večer očekáváme 1500 žádostí o občanství. Zejména proto, že o státu masivně informují chorvatské a srbské servery,“ dodal Jedlička.

Prioritou nového státu podle něj bude co nejrychlejší vytvoření ústavy a navázání diplomatických styků s Chorvatskem a Srbskem. Za občana zde nepřijmou každého, mají nastovena svá pravidla, podle kterých budou vybírat.

Stát si již také vytváří stínové ministry, hodlá si vytvořit vlastní kryptoměnu, i když by se zde mohlo platit i ostatními měnami států.

Vlajka státu LiberlandVlajka státu Liberland | LiberlandVlajka státu Liberland

Cílem zakladatelů nového státu je tedy vytvořit společnost, kde poctiví lidé mohou prosperovat bez toho, aby jim stát znepříjemňoval život zbytečnými zákazy a daněmi.

Jedním z důvodů vzniku je podle zakladatelů i stále se rozšiřující vliv zájmových skupin na fungování státních celků a s tím související horší podmínky k životu lidí. Pozitivně je inspirovaly státy jako Monako, Lichtenštejnsko nebo Hongkong. Další informace jsou k dispozici na oficiálních webových stránkách státu liberland.org.

Počet dní, ve kterých lidé pracují „na stát“Počet dní, ve kterých lidé pracují "na stát"Počet dní, ve kterých lidé pracují "na stát" | DeloittePramen: Deloitte