Česká inspekce našla koninu v lasagních firmy Nowaco. Tesco je nesmí prodávat

Lasagne

Lasagne Zdroj: profimedia.cz

Konina místo hovězího je už i v Česku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v lasagních od firmy Nowaco koňské maso místo deklarovaného hovězího. Řetězci Tesco je okamžitě nařídila stáhnout z prodeje.

Afára s koninou již v Evropě trvá od ledna, kdy se první výrobky objevily v Británii. Později se potraviny ve kterých bylo koňské maso vydáváno za hovězí vyskytly i v dalších zemích. Proto byla na možné rozšíření potravin s koňským masem upozorněna i česká inspekce. Vzorky inspektoři odebrali již minulý týden na základě principu předběžné opatrnosti. Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Lasagne BologneseLasagne Bolognese | nowaco

„U odebraných vzorků se dělala analýza DNA a ta se shoduje s DNA koně,“ uvedl Kopřiva. Inspekce odebrala několik desítek vzorků, analýzou prošlo deset z nich. Ty, v nichž byla konina, pocházely z Tesca v Plzni. Další výsledky zveřejní SZPI v příštích dnech.

Maso není závadné, ale jde o klamání spotřebitele

Závadné šarže mají trvanlivost do 18. října 2013 a 24. února 2014 a jedná se o Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce ve 400 gramovém balení.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. V tomto případě však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha dalších zemích Evropy. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé. Česká republika obdržela informaci, že výrobky s koninou mohou být i na jejím území, v pondělí systémem rychlého varování RASFF.

O aféře s koňským masem čtěte více