Česká turistka pobodaná v Egyptě je ve stavu klinické smrti

Nemocnice v Hurghadě, kam byly pobodané ženy převezeny

Nemocnice v Hurghadě, kam byly pobodané ženy převezeny Zdroj: Reuters

V tomto hotelu se útok odehrál. Patří k němu soukromá pláž, na kterou útočník přeplava
2
Fotogalerie

Češka zraněná předminulý týden při útoku na turisty v egyptské Hurgadě je ve stavu klinické smrti, uvedlo ministerstvo zahraničí.

"Podle výsledků CT vyšetření, které proběhlo dnes dopoledne, egyptští lékaři konstatovali, že mozek pobodané pacientky prakticky není zásobován krví," uvedlo v Praze ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Zjištění egyptského lékařského konzilia potvrdil ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch, který sledoval celý průběh vyšetření.

"Pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními," citovalo ministerstvo Koloucha.

Lékař dodal, že multiorgánové selhání, které nastalo u pacientky, se objevuje u vážně zraněných pacientů. "Dochází k němu i několik dnů po zdánlivé stabilizaci člověka, tělo celkově nezvládne zátěž. Medicína, bohužel, není všemocná," řekl Kolouch.

Pacientku momentálně není možné převézt do České republiky. Její rodina, která byla na místě, se dnes vrací z Egypta vojenským speciálem. Blízcí ženy jsou v péči českých lékařů a po návratu do Prahy na ně bude čekat vojenský psycholog. Podrobnosti o příletu české ministerstvo s ohledem na těžkou situaci rodiny nebude poskytovat.

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v rudomořském středisku Hurgadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi ženu z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad.