Českem se pomalu šíří optimismus, důvěra v ekonomiku roste

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi Zdroj: ctk

Celková důvěra firem i spotřebitelů se už v české ekonomice vyšplhala zpět na úroveň před dvěma lety. Ukazatel navíc podle informací ČSÚ čtvrtý měsíc za sebou roste. V listopadu se souhrnný indikátor důvěry proti říjnu zvýšil o 1,6 bodu na 4,5 bodu. Stoupla důvěra v průmyslu, naopak klesla ve stavebnictví a mírně i ve službách. V obchodě se indikátor meziměsíčně nezměnil. Anylitici jsou v předpovědích dál mírně optimističtí.

„Celková důvěra firem i spotřebitelů se už v české ekonomice vyšplhala na úroveň roku 2011. Nedůvěra, která tady v posledních dvou letech panovala tak postupně mizí. Očekávání však zůstávají i nadále opatrná a nehýří přehnaným optimismem,“ okomentoval údaje ČSÚ analytik ČSOB Petr Dufek.

Důvěru v české ekonomice táhne vzhůru především optimismus průmyslových firem, který těží z oživující se zahraniční poptávky. Indikátor důvěry v průmyslu poskočil o tři body a dostal se tak do kladných čísel, na 2,7 bodu.

„Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa výrobní činnosti a také růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v říjnu,“ uvedl ČSÚ.

Optimistický průmysl

„Do budoucna průmyslové podniky očekávají mnohem lepší situaci. Ta může pramenit ze dvou věcí - jednak slabší koruna může pomoct v zahraničních zakázkách. Dále pak i oživování v Německu, které je nezávislé na naší měnové politice také hraje důležitou roli a s tím, jak se Německu daří lépe, tak i české firmy mají více zakázek. Zdá se, že tento trend by měl pokračovat, a tak je zde potenciál k dalšímu zlepšování,“ předpověděl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

O čtyři body na minus 52 bodů se naopka propadl index důvěry ve stavebnictví. Ve službách klesla důvěra o 0,7 bodu na 25,3 bodu, v obchodě zůstala na 5,7 bodech jako v říjnu.

„Na celkovou náladu má stavebnictví naštěstí jen malý vliv. Stále je v krizi a zlepšení může přijít nejdřív na jaře příštího roku. Není zde dostatek zakázek, firmy mají příliš mnoho volných kapacit, a ochota investorů realizovat nové projekty je malá,“ uvedl Kozub.

Pozitivní očekávání mají spotřebitelé. Indikátor spotřebitelské důvěry se zvýšil o 4,2 bodu, ale stále zůstal v záporných hodnotách na minus 9,3 bodu.

Spotřebitelé mají nejlepčí oči za tři roky

„Spotřebitelé mají tentokrát skutečně optimističtější pohled na svět, příznivému výhledu české ekonomiky věří ve větší míře. Klesly dokonce i obavy z nezaměstnanosti, které jsou spolu s nezlepšující se reálnou finanční situací největší brzdou pro utrácení i investice domácností. V každém případě je důvěra spotřebitelů nejvyšší za téměř tři poslední roky,“ přidal komentář analytik Dufek.

Optimisticky se na data ČSÚ dívá i analylitik ze skupiny Citfin Jiří Šimek: „Listopadová data opět vyzněla vesměs pozitivně, uvidíme, zda se v příštích datech neobjeví mezi podnikateli a spotřebiteli obavy z návratu recese, neboť poslední data o HDP výrazně zklamala. Mezi spotřebiteli by se navíc mohla objevit reakce na poslední kroky ČNB, kdy by se mohly objevit obavy ze zdražování a pokud by se měl potvrdit záměr ČNB, tak by spotřebitelé měli mít v úmyslu méně spořit a více utrácet.“

Porovnání vývoje důvěry v českou ekonomiku k listopadu 2013

Vývoj důvěry v českou ekonomiku k listopadu 2013Vývoj důvěry v českou ekonomiku k listopadu 2013 | CSU

Zdroj: ČSÚ