Česko chystá dodávku zbraní do Iráku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nomadic Lass

Česko připravuje dodávku vojenského materiálu pro demokratické síly v Iráku, které bojují s radikály z hnutí Islámský stát. Dodávka bude určena jednotkám bagdádské vlády nebo regionální vlády iráckého Kurdistánu, který v současnosti čelí ofenzivě islamistů. Podle mluvčího diplomacie Davida Frouse rozsah ani podoba dodávky zatím nebyly určeny. Momentálně se podle něj rozhoduje o tom, zda půjde o přímou pomoc, nebo o obchodní kontrakt.

„ČR pracuje na přípravě dodávek vojenského materiálu pro demokratické síly bojující proti teroristům z Islámského státu na území Iráku,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Tyto dodávky se mohou uskutečnit formou přímé mezivládní pomoci či standardními obchodními kontrakty,“ dodal úřad.

Frous upřesnil, že mezivládní pomoc by vyžadovala schválení vládou. O tom, kolik zbraní a komu Česko pošle, se podle mluvčího bude rozhodovat až po dohodě na formě pomoci. Česko bude podle úřadu v této věci koordinovaně postupovat s partnery v Evropské unii a NATO.

Čtěte:

Národní zbrojařské obrození: Česko opět patří ke špičce

Excalibur vyvinul nové bojové vozidlo. Mohlo by nahradit 200 „bévépéček“

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už minulý týden zmínil, že Česko zvažuje dodávky zbraní kurdským jednotkám. Islámští radikálové se podle něj dostali k moderním zbraním a přidávají se k nim bývalí armádní generálové z dob režimu prezidenta Saddáma Husajna. „Kurdská strana není ani dostatečně vyzbrojena pro to, aby takové armádě čelila,“ řekl Zaorálek v České televizi.

Šéf diplomacie také podpořil americké nálety na islamisty, které podle něj mají zmírnit humanitární katastrofu v regionu. Vojenský zásah v Iráku by podle něj ale měl mít mandát Rady bezpečnosti OSN.

USA už zbraně dodávají

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání v neděli požádal mezinárodní společenství o poskytnutí zbraní, kterými by mohli jeho lidé čelit náporu ozbrojenců. Nejmenovaný americký činitel pro agenturu AP uvedl, že USA již výzvu vyslyšely. Až dosud přitom Washington vždy trval na tom, že zbraně prodává jen ústřední irácké vládě. O jaký typ zbraní jde, americký zdroj neupřesnil. Údajně je ale Kurdům nedodává americké ministerstvo obrany. Podobné operace v minulosti prováděla Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Naopak Němci dnes oznámili, že na Barzáního výzvu o poskytnutí zbraní reagovat nebudou. „Tato německá vláda stejně jako její předchůdci dodržuje princip, že nevyváží zbraně do konfliktních či válečných oblastí… tento princip chceme dodržet,“ prohlásil vládní mluvčí Steffen Seibert.

Tomáš Pojar: Umělé hranice na Blízkém východě se rozpadají