Česko finančně podpoří pozorovatele OBSE na Ukrajině, mají nové úkoly

Pozorovatele OBSE a proruský radikál u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

Pozorovatele OBSE a proruský radikál u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Česká republika plánuje poskytnout zvláštní monitorovací misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině 2,8 milionu korun. V pondělí bude tento finanční dar schvalovat vláda. Peníze mají misi pomoci pokrýt náklady vzniklé v souvislosti s jejími novými úkoly, které pozorovatelé plní po podpisu Minského protokolu z počátku září. Obě strany konfliktu se v něm dohodly na příměří, které se však nedodržuje.

„Tyto nové úkoly s sebou přinesly zvýšené nároky na technické vybavení mise a její personální obsazení,“ uvádí ministerstvo zahraničí, které návrh na dar pozorovatelům OBSE vládě předkládá.

Mise OBSE má podle smluv z běloruské metropole monitorovat klid zbraní, ověřovat jeho dodržování, informovat o incidentech a kontrolovat bezpečnostní situaci na ukrajinské straně hranice s Ruskem v Luhanské a Doněcké oblasti, o které svádějí boje ukrajinské vládní síly s proruskými separatisty. Ty podle Kyjeva a Západu podporuje Moskva, která to ale popírá

„Mise potřebuje zejména pancéřované vozy, dále vrtulník pro zajištění evakuace zraněných osob a dvě polní chirurgické jednotky s lékařským personálem. Činnost mise rovněž podporují bezpilotní letouny. Navýšit je rovněž třeba počty expertů v misi na celkové číslo 500 monitorů,“ vyjmenovala česká diplomacie. Celkový rozpočet mise se podle ní odhaduje na více než 76 milionů eur (2,1 miliardy Kč).