Česko ostrovem dobré nálady, důvěra spotřebitelů je po letech na nule

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu stoupla na 10,1 bodu, proti říjnu byla výše o 1,3 bodu. Zrychlila tak svůj předchozí růst. Důvěra spotřebitelů se poprvé za víc než 7,5 roku dostala nad nulu. Česko je přitom mezi okolními zeměmi výjimkou.

„Zatímco podnikatelské nálady kolem nás směřují ke stále většímu pesimismu, Česko se stává ostrůvkem naplněným optimismem,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Nálada v podnikatelském sektoru je nejlepší od roku 2011, spotřebitelé jsou dokonce nejlépe naladěni za posledních šest let,“ dodal.

Celkový ukazatel důvěry podnikatelů proti říjnu vzrostl o 0,8 bodu na 12,3 bodu. Důvěra spotřebitelů se zvýšila o 3,3 bodu na 1,3 bodu. Poprvé od března 2007 tak v očekávání spotřebitelů převažovalo zlepšení situace nad zhoršením.

Nálada obchodníků klesá

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví a službách. Mírně klesla v průmyslu, v obchodě byl propad větší, o 4,7 bodu na 11 bodů.

„Zajímavý je propad nálady obchodníků, zejména s ohledem na zprávu statistického úřadu. Uvádí se v ní totiž, že očekávání obchodníků pro následující tři měsíce – a tedy i Vánoce – klesají. Docela to kontrastuje s rekordně pozitivním naladěním našich spotřebitelů,“ upozornil Dufek.

Důvěra ve stavebnictví se v porovnání s říjnem zvýšila o šest bodů na minus 24 bodů, ve vybraných odvětvích služeb stoupla o 3,3 bodu na 32,3 bodu. „Pojí se s větší investiční aktivitou státu v oblasti dopravních staveb, ale i větší aktivitou soukromých developerů,“ míní analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Důvěra v odvětví tak byla nejvyšší od roku 2009. „Příští rok by se měla důvěra ve stavebnictví dále zlepšovat,“ dodal Kozub.