Česko pojede na malé expo do Kazachstánu, rozhodla vláda

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015 Zdroj: CZ EXPO Milano 2015

Vláda dnes schválila účast Česka na výstavě Expo v kazašské Astaně. Informoval o tom na twitteru ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministerstvo průmyslu a obchodu, které má odpovědnost za akci převzít, zatím počítá s pavilonem o rozloze 320 metrů čtverečních, rozpočet má činit 98 milionů korun. Hlavními tématy výstavy jsou snižování emisí či energetická účinnost.

„V případě, že vláda rozhodne o účasti České republiky na této významné mezinárodní akci, je však nezbytné, aby byly pro přípravu a realizaci účasti České republiky zajištěny také potřebné finanční prostředky na rok 2017,“ uvádí ministerstvo.

Světové výstavy Expo jsou celosvětovou událostí, které dávají účastnickým zemím možnost prezentace. Expa se dělí na malé a velké. Například na malém Expu v roce 2008 v Zaragoze byl počet návštěvníků 5,5 milionu a zapojilo se 104 vystavujících zemí. Na velké Expo, které se konalo v Šanghaji v roce 2010, dorazilo 73 milionů návštěvníků a účastnilo se ho 192 zemí. Česko se ve své novodobé historii účastnilo všech velkých světových výstav.

Malé Expo se v kazašském hlavním městě uskuteční od 10. června do 10. září 2017. Kazachstán vkládá nemalé peníze do vybudování výstavního areálu, jemuž bude dominovat největší skleněná koule na světě o průměru 80 metrů, a městské infrastruktury. Modernizovat a rozšiřovat se bude letiště, hlavní nádraží i autobusové nádraží. Očekává se 5,5 milionu návštěvníků a účast 47 států.