Česko uznalo libyjské povstalce za zákonné představitele země

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Ivan Sekretarev

Česká republika uznala povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC) za jediného zákonného politického představitele Libye. Oznámil to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Vývoj situace potvrdil rostoucí váhu Přechodné národní rady do té míry, že se reálně stala jediným legitimním politickým představitelem libyjského lidu,“ uvádí se v prohlášení.

„Česká republika je pevně odhodlána rozvíjet spolupráci s novou dočasnou vládou a ostatními představiteli země, kteří zemi povedou v přechodném období do svobodných voleb,“ praví se dále v ministrově prohlášení. Česko, které již strádající Libyi pomohlo, je podle dokumentu připraveno na základě potřeb libyjské strany v této pomoci pokračovat. Chce se podílet na poválečné obnově Libye jak bilaterálně, tak v rámci Evropské unie, OSN a NATO.

Česko bylo podle Schwarzenberga mezi prvními zeměmi, které s NTC navázaly kontakty. Už během své návštěvy v libyjském Benghází koncem června ministr podle prohlášení uznal NTC jako „důvěryhodného představitele libyjského lidu“. Další vývoj situace potvrdil rostoucí váhu přechodné rady do té míry, že se stala jediným zákonným představitelem lidu.

Přechodnou povstaleckou radu už uznalo podle dostupných informací přes 50 států světa. Jejich počet se zvýšil zejména po pádu Tripolisu minulý týden. Některé státy poskytly povstalcům diplomatickou podporu už mnohem dříve, Francie jako vůbec první uznala NTC už v březnu, Německo se k témuž kroku odhodlalo v polovině června. Minulý čtvrtek uznala NTC vlivná Liga arabských států, zatímco Africká unie stále uznání odmítá s tím, že čas k takovému kroku nastane až po úplném ukončení bojů.