Česko vs. Diag Human 5:0. Stát zvítězil v USA v dalším sporu

krevní plazma

krevní plazma Zdroj: Rasch Jan/Euro

Stát zvítězil v dalším dílčím sporu se společností Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Tentokrát dal Česku za pravdu soud v USA. Česko tak po Rakousku, Francii, Švýcarsku a Velké Británii uspělo před soudem další země, kde firma Diag Human podala své exekuční návrhy vůči České republice.

Americký soud podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové zamítl žalobu společnosti Diag Human, která se týkala vykonatelnosti rozhodčího nálezu z roku 2008.

„Rozhodl tak bez nařízeného jednání s odůvodněním, že nemá věcnou příslušnost o věci rozhodnout. Soud uvedl, že newyorská úmluva o výkonu rozhodčích nálezů se dle amerického práva na tento spor nevztahuje,“ doplnila Čechová.

Diag Human se může proti rozhodnutí soudu odvolat. Firma se s Českem 18 let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát v červenci oznámil, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Společnost pak reagovala, že se obrátí kvůli výroku arbitrů o ukončení letitého sporu na zahraniční exekuční soudy.

Česko chce zase po firmě vymáhat náklady, které stát vynaložil na právní zastoupení v arbitrážích. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že touto cestou získá zpět 25 až 30 milionů korun.