Česku a Polsku vadí protitabáková směrnice. Bojí se o pracovní místa

cigarety

cigarety Zdroj: pmi.com

Praha i Varšava se staví odmítavě k připravované evropské směrnici, která zpřísňuje obchod s tabákovými výrobky a zakazuje prodej některých z nich. Chtějí hledat v Evropské unii spojence se stejným názorem, kteří jim pomohou národní pozice prosadit. Po jednání se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

„Oba považujeme za to nejdůležitější v životě člověka zdraví. Máme ale trochu obavu, že evropská směrnice spíše vyžene tabákový průmysl z Evropy a na léčení zdraví se toho příliš nezmění,“ řekl Bendl.

Kalemba prohlásil, že tabákové směrnici by se mělo věnovat i nadcházející jednání zástupců visegradské skupiny, které se uskuteční 16. a 17. května v Krakově. Podle polského ministra se bude jednat o společném přístupu zemí skupiny vůči směrnici, i s ohledem na možné dopady připravované normy na zemědělce, výrobce cigaret, státní rozpočty, ale i zdraví spotřebitelů.

Komise chce v Evropské unii zakázat cigarety a tabák s příchutěmi, například mentolovou a vanilkovou, a nařídit, aby tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky cigaret pokrývala varování před dopady kouření. Prosadit by ji chtěla do konce příštího roku. Pro přijetí směrnice je nutný souhlas států EU a Evropského parlamentu.

Česká vláda už dříve zveřejnila své odmítavé stanovisko, návrh směrnice odmítli také poslanci a senátoři. Z dalších evropských zemí se ke směrnici staví negativně například Německo.