Český člen mise OBSE: Hrozili nám, že skončíme jako lidské štíty

Český člen mise OBSE na Ukrajinu Josef Přerovský po návratu do Prahy

Český člen mise OBSE na Ukrajinu Josef Přerovský po návratu do Prahy Zdroj: ctk

Český podplukovník Josef Přerovský, který byl spolu s dalšími inspektory Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zadržovaný separatisty v ukrajinském Slavjansku, se krátce před sobotní půlnocí vrátil zpět do Prahy. Kromě českého důstojníka byli ve skupině čtyři Němci, Polák a Dán.

Přerovský po příletu na kbelské letiště novinářům řekl, že jim únosci fyzicky neubližovali ani je netrápili hlady. Za nejnáročnější na psychiku označil první hodiny, kdy museli být ve sklepě se zavázanýma očima a svázanýma rukama. Po první noci jim také ozbrojenci řekli, že je budou používat jako živé štíty, ale hrozbu neuskutečnili.

„O útěku jsme uvažovali,“ řekl. Kvůli tomu, že byli velká skupina, která by se ve městě plném ozbrojenců nedostala daleko, od toho nakonec upustili. Separatisté ji prý dávali pravidelně najíst pohankovou kaši, rýži a polévky. Okradli je ale o všechny cennosti a počítač, nic z toho jim při propuštění nevrátili.

Pro Přerovského byl incident první takovou zkušeností a v zajetí o svém dalším působení u vojska přemýšlel. „Svoji práci chci dělat dál,“ je rozhodnutý.

Zaorálek: O propuštění se zasloužil Berlín

Propuštění zadržovaných uvítal už v sobotu i premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka má mimořádný podíl na puštění rukojmích Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. „Bez nich by to bylo velmi obtížné,“ dodal Zaorálek.

Proruští radikálové propustili inspektory OBSE v sobotu dopoledne. Podle ruských médií se o jejich osvobození zasloužil kremelský emisar Vladimir Lukin. Západní diplomaté hlavní zásluhu přičítají úsilí civilní mise OBSE, která na Ukrajině působí souběžně s vojenským týmem OBSE.

Proti misi se postavila i ukrajinská armáda

Podle Přerovského bylo zajatcům v sobotu ráno sděleno, že budou osvobozeni a že si pro ně jedou Rusové. Poté důstojníky naložili do aut a cestou na Doněck projeli první linií ukrajinských ozbrojených vozidel. „Pokračovali směrem na Kramatorsk, kde jsme narazili na další linii ukrajinské armády, která nás už nenechala projet, začala po nás střílet,“ popsal cestu Přerovský s tím, že ač propuštěni, byli v zemi nikoho a neměli se jak dostat dál. Nakonec objeli proruskými ozbrojenci obsazený Kramatorsk po polní cestě.

„Mohli jsme si říkat, že jsme propuštěni, ale kdyby tam byli dva ozbrojenci se samopaly, tak nás postřílí. A co bylo nepříjemné, že nás zastavila ukrajinská armáda, od které jsme očekávali pomoc,“ uvedl český podplukovník.

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, který je odvezl do Doněcku. Letoun německé armády, vypravený na Ukrajinu speciálně pro tuto příležitost, večer dopravil skupinu inspektorů do Berlína.

Vojenská mise OBSE byla nedaleko východoukrajinského Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.